Ajax ruikt titel - PSV haalt opgelucht adem - AZ langs VVV Venlo

Ajax heeft overtuigend gewonnen in het eredivisieduel tegen FC Groningen, en kan de landstitel inmiddels ruiken. PSV is er nipt in geslaagd de winst te pakken tegen NEC en blijft kanshebber op de tweede plaats. AZ bleef Alkmaar VVV uit Venlo voor met 2-1.

Boerrigter en Sigthórsson hebben de Amsterdammers in de Arena een feestelijke overwinning bezorgd, beide dankzij een voorzet van Siem de Jong. Een grote stap naar de titel is gemaakt na een winst van 2-0 tegen de Groningers.

Invaller Jan Vennegoor of Hesselink heeft er vanmiddag voor gezorgd dat PSV niet verder achterop is geraakt in de strijd om de topposities. De spits maakte vlak voor tijd de 2-1 tegen NEC, dat in Eindhoven lang mocht hopen op meer. Navarone Foor zette NEC op 0-1 en Jetro Willems maakte gelijk namens PSV.

Het was PSV dat aanviel in het Philips Stadion, maar NEC dat als eerste scoorde. Lasse Schöne dwong keeper Przemyslav Tyton met een mooie vrije trap tot een moeilijke redding in de zevende minuut, en Foor stond klaar om in de rebound de bal binnen te tikken.

PSV bleef de gevaarlijkste ploeg, maar het duurde tot de 68e minuut voordat het team van trainer Phillip Cocu daarvoor beloond werd. Er moest een verdediger, Willems, aan te pas komen om het ijs te breken voor de Eindhovenaren. De back was weer eens mee naar voren gekomen en op aangeven van Dries Mertens punterde hij de bal achter doelman Gabor Babos.

Niet lang daarna kreeg Schöne een grote kans om NEC opnieuw op voorsprong te zetten. Tyton bracht echter redding. Bij PSV viel het stil en Cocu bracht Vennegoor of Hesselink in de slotfase voor de voortdurend uitgefloten Zakaria Labyad. Vlak na zijn entree zette ‘Lange Jan’ zijn schoen precies op tijd tegen een door Babos half gepareerde bal en schoot zo PSV naar de zege.
PSV komt door de overwinning op 60 punten, een punt achter op de tweede plaats.

AZ heeft geen schade opgelopen in de strijd om de bovenste plaatsen. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek won nipt met 2-1 van VVV-Venlo. Brett Holman zette de thuisploeg kort na rust op voorsprong, waarna Quin Kruysen gelijkmaakte. Jozy Altidore zorgde er uiteindelijk voor dat de drie punten in Alkmaar bleven.

AZ neemt de tweede positie weer over van Feyenoord, dat wel hetzelfde puntentotaal heeft. De achterstand op Ajax, dat later vandaag nog in actie komt tegen FC Groningen, bedraagt drie punten. VVV ging voor de zesde keer op rij onderuit en blijft zestiende.

VVV deed in de beginfase niet onder voor de thuisploeg en had na twintig minuten zelfs de beste mogelijkheid op de openingstreffer via Barry Maguire, die de paal raakte. AZ werd daarna gevaarlijk via Holman en Altidore, maar de bezoekers hielden stand tot de rust.

In de tweede helft werd de Limburgse defensie al snel geslecht. Na een afgeslagen corner kreeg Holman de bal voor de voeten, die laag in de hoek raak schoot. AZ moest daarna weliswaar toestaan hoe Kruysen gelijkmaakte na voorbereidend werk van Yanic Wildschut, maar had toch het laatste woord.

Altidore tekende in de 65e minuut voor zijn vijftiende competitietreffer door een voorzet van Maarten Martens achter doelman Dennis Gentenaar te koppen. De sluitpost van VVV voorkwam in het restant dat AZ verder uitliep.