Maxim Iglinskiy wint klassieker Luik-Bastenaken-Luik

Iglinskiy viert zijn overwinning na het afleggen van 257,5 km in de laatste voorjaarsklassieker. Foto AFP/Michel Krakowski

Maxim Iglinskiy heeft vanmiddag de de 98e editie van de laatste voorjaarsklassieker, Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam gezet, een race van 257,5 kilometer.

De 31-jarige Kazach achterhaalde in de laatste kilometer koploper Vincenzo Nibali en kwam solo over de streep. Gasparotto won de sprint voor de derde plaats. Bauke Mollema is vandaag de best presterende Nederlander met een zesde plaats. De winnaar van vorig jaar, Philippe Gilbert, eindigde buiten de top tien.

Iglinskiy treedt in de voetsporen van zijn landgenoot Alexandre Vinokourov, die de laatste voorjaarsklassieker van het jaar won in 2005 en 2010.

Nibali deed een serieuze gooi naar de zege door op twintig kilometer van de finish bij zijn concurrenten weg te sluipen. De Italiaan begon met een voorsprong van een goede twintig seconden aan de Saint-Nicolas, de laatste van elf zware hellingen, zo schrijft persbureau Novum. Iglinskiy gaf zich echter niet gewonnen en reed het gat met de Italiaan in zijn eentje dicht, om in de laatste kilometer toe te slaan.

Reinier Honig maakte deel uit van een kopgroep van zes man die een voorsprong van ruim tien minuten pakte. Met nog zestig kilometer te gaan haakte de voor Landbouwkrediet koersende Nederlander af. Bijna veertig kilometer later moest de Italiaan Dario Cataldo zich als laatste van de vluchters ook gewonnen geven.