Officiële prognose: winst voor Hollande - ‘Le Pen grote verrassing’

Het is aftellen tot de Franse stembussen de deuren sluiten, en de prognoses die Hollande als winnaar aanwijzen van de eerste ronde van de Franse verkiezingen verspreiden zich in hoog tempo. Ook persbureau AFP meldt dat de socialist “een goede kans heeft” om president te worden.

Francois Hollande verlaat vandaag het stembureau van Perpezac-Le-Noir. Foto Reuters/Stephane Mahe

François Hollande heeft 28 procent van de stemmen gekregen in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Sarkozy volgt met 26,9 procent. Beide kandidaten gaan naar de tweede ronde op 6 mei, zo blijkt uit de officiële prognose.

Volgens persbureau Reuters zijn deze cijfers verschenen na het tellen van 79 procent van de stemmen. Onze correspondent Dirk Vandenberghe benadrukt hierbij dat deze officiële ramingen altijd erg dichtbij de uiteindelijke uitslag liggen: “Die zal geen procent meer afwijken van deze cijfers”, zo stelt hij.

De totale opkomst wordt nu geschat op 79 procent, zo meldt persbureau AFP. Dat is volgens Vandenberghe minder dan in 2007, maar een stuk meer dan verwacht.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Uiteindelijke opkomst bij verkiezingen 79 %. 4 procentpunt minder dan in 2007, maar beter dan voorspeld in peilingen

‘Hollande behaalt doel en start tweede ronde met voorsprong’

De voorlopige uitslag is niet verrassend: ook in de de peilingen werd verwacht dat Hollande beter zou presteren dan zijn rivaal Sarkozy. Vandenberghe benadrukt dat de belangrijkste conclusie van vandaag is dat de socialistische kandidaat de tweede ronde ingaat met een duidelijke voorsprong:

“Dat de tweede ronde tussen Hollande en Sarkozy gaat was de verwachting. Hollande heeft vandaag zijn doel verwezenlijkt om de tweede ronde met een voorsprong te beginnen.”

‘Le Pen is de best presterende debutant ooit’

De derde kandidaat volgens deze exit-polls is Le Pen, die 19,9 procent van de stemmen kreeg, gevolgd door Mélenchon met 11,7 procent. Een duidelijk geluid van de kiezers, zo meldt Vandenberghe op Twitter:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe De wedstrijd der extremen tussen Le Pen en Mélenchon is overduidelijk gewonnen door rechts

Vandenberghe noemt de 19,9 procent die de extreemrechtse Le Pen krijgt toebedeeld “zeer verrassend”:

“Le Pen deed voor het eerst mee aan de verkiezingen. Ze is tegelijk de eerste debutant in Frankrijk die zo hoog scoort. Bovendien behaalt haar partij Front National het beste resultaat ooit in de eerste ronde.”

‘Sarkozy kan beweging naar rechts gaan maken’

Niet alleen is het resultaat dat Le Pen behaalde opmerkelijk, het kan de tweede ronde ook een stuk spannender maken dan aanvankelijk werd aangenomen, zo stelt Vandenberghe:

“Volgens peilingen gaat 25 procent van de stemmen die in de eerste ronde naar Le Pen zijn gegaan naar Hollande, tegenover veertig procent die voor Sarkozy is. De overige 35 procent stemt naar verwachting niet. Sarkozy kan er nu voor kiezen om in zijn campagne van de komende weken een verschuiving naar rechts te maken om een groter deel van deze stemmen voor zich te winnen. Hij moet er tegelijk voor waken om geen stemmen uit het centrum kwijt te raken. Dat is een afweging die zijn team nu zal moeten maken.”

Volgens Vandenberghe is de kans “klein” dat Sarkozy Hollande voorbij weet te streven, maar is de strijd nog niet gestreden: “De kansen van Sarkozy hangen volledig af van de keuze die de mensen maken die vandaag voor Le Pen kozen.”

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Belangrijkste conclusie: uitslag niet verrassend, maar verhoudingen maken het wel ongemeen spannend voor 2de ronde 6 mei

Als Hollande de tweede ronde wint, zou het voor het eerst sinds 1981 zijn dat een zittende Franse president na één termijn door de kiezers naar huis wordt gestuurd.