Egypte beëindigt gaslevering aan Israël

Egypte heeft de gaslevering aan Israël stopgezet. Dat heeft Mohamed Shoeb, het hoofd van de Egyptische gasmaatschappij, tegenover persbureau AP verklaard. Israël zou al maanden zijn rekening niet hebben betaald.

Het contract over de gasleveringen van Egypte aan Israël, dat in 2005 werd gesloten, wordt sinds de val van president Hosni Mubarak vorig jaar steeds meer bekritiseerd. Israël zou bodemprijzen betalen en trawanten van Mubarak zouden miljoenen hebben afgeroomd. Egyptische militanten hebben sinds de val van Mubarak veertien bomaanslagen gepleegd op de gaspijpleiding tussen Egypte en Israël.

Shoeb benadrukte dat er geen politiek motief achter het stopzetten van de gasleveringen zit. Hij zei dat Israël een betalingsachterstand van vier maanden heeft opgebouwd.

De Israëlische minister van financiën Yuval Steinitz noemde de beslissing van Egypte politiek en economisch ‘zeer zorgwekkend’:

“Dit gevaarlijke precedent dreigt een schaduw te werpen over de vredesakkoorden en de vreedzame betrekkingen tussen Israël en Egypte.”

Volgens Israël is het stopzetten van de leveringen ‘onwettig en een blijk van kwade trouw’.