Wilders wil nieuwe verkiezingen- ‘hoe eerder, hoe beter’

Geert Wilders geeft vanmiddag een persconferentie over de breuk in het Catshuis. Foto Screenshot NOS

Er moeten verkiezingen komen nu de onderhandelingen in het Catshuis zijn mislukt. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders gezegd. “Hoe eerder hoe beter”, zei Wilders vanmiddag. Hij zei Verhagen en Rutte geen verwijten te willen maken.

Wilders legde de breuk die hij in het Catshuis forceerde uit met het argument dat het pakket maatregelen met name voor AOW’ers in 2013 erg nadelig zou uitpakken.

Dat vond hij onaanvaardbaar, zei Wilders op zijn persconferentie vlak na die van Rutte en Verhagen. Veertien miljard bezuinigen is volgens hem erg slecht voor economie. Hij zei:

“Ik, als politiek leider van PVV, accepteer niet dat ouderen van Nederland gaan betalen voor onzinnige Brusselse eisen. Wij willen niet gehoorzamen aan Brussel en willen onze AOW’ers niet laten bloeden voor de dictaten uit Brussel. Ik kan mijn kiezers recht in de ogen kijken, dit pakket is niet in het belang van de PVV-kiezer.”

Persconferentie Geert Wilders:

Wilders: tekenend dat het zwartepietenspel al is begonnen

Wilders had de eerdere persconferentie van Rutte en Verhagen duidelijk ook snel even bekeken, want hij zei:

“Het is wel tekenend dat het zwartepietenspel al is begonnen. Ik ga de heren geen verwijten maken. Er is geen deal voordat er een totale deal is. Uiteindelijk is het hele pakket voor ons, samen met de koopkrachtplaatjes, voor ons reden om te zeggen ‘we doen het niet’.”

Wilders: ik verheug me op verkiezingen

Wilders zei te betreuren dat hij er met zijn onderhandelingspartners niet uit wist te komen.

“Nederland zit in deze tijd niet te wachten op een demissionair kabinet, ik had het ook liever anders gezien. Maar het betekent dat we nu zo snel mogelijk naar de kiezer moeten.”

Wilders lijkt bepaald niet op te zien tegen eventuele nieuwe verkiezingen. Hij zei:

“Ik hou van campagne voeren, ik verheug me op verkiezingen. De kiezer is nu aan zet. De kiezer kan zien dat wij tegen Brusselse bureaucraten zijn.”