Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wilders vertrokken bij Catshuis - ‘overleg definitief mislukt’

Het Catshuisoverleg lijkt definitief mislukt. PVV-leider Wilders is vanmiddag rond half drie vertrokken bij het Catshuis, terwijl de onderhandelingen pas om één uur weer waren begonnen. Premier Rutte en vicepremier Verhagen leggen om kwart over vier een “korte verklaring af”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

De NOS en RTL Nieuws melden op basis van bronnen in Den Haag dat de besprekingen tussen VVD, CDA en PVV definitief zijn stukgelopen. Wilders en zijn fractie zouden de gevolgen van het door de drie partijen overeengekomen bezuinigingspakket voor de koopkracht niet voor hun rekening willen nemen. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft nog geen officiële bekendmaking over de staat van de onderhandelingen gedaan.

Zeker is dat de onderhandelingen tussen de drie partijen vanmiddag zijn opgebroken. Dat gebeurde gedurende deze tussenformatie al één keer eerder. Toen besloot Wilders na een nachtje slapen toch verder te gaan met onderhandelen.

Hieronder een NOS-video met beelden van het vertrek van Wilders:

Vandaag kwamen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV voor het eerst in het weekend bij elkaar. Centraal bij de gesprekken staat sinds gisteravond de doorrekening van het Centraal Planbureau van het door de partijen overeengekomen bezuinigingspakket.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het mislukken van het Catshuisberaad in ons liveblog.