Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Sturen extra waarnemers dichterbij - ‘rustig in Syrische steden’

In Syrië houden de protesten tegen het regime van president Assad aan. Op bovenstaande foto een foto van een betoging die gisteren werd gehouden in de buurt van Aleppo, de tweede stad van het land. Foto Abu Omer / Reuters via Shaam Network

De leden van de VN-Veiligheidsraad zijn het eens geworden over een ontwerpresolutie die het sturen van driehonderd waarnemers naar Syrië mogelijk maakt. Intussen lijkt het in de Syrische steden vanochtend rustig. Activisten maakten geen melding van gevechten.

De Veiligheidsraad stemt naar verwachting vanmiddag over de resolutie, die volgens de BBC regelt dat de waarnemers voor drie maanden in Syrië aan het werk kunnen. Een handjevol waarnemers is op dit moment al in Syrië, maar het sturen van meer waarnemers liep deze week vertraging op door aanhoudend geweld in Syrië en onenigheid binnen de Veiligheidsraad over de inrichting van de waarnemersmissie.

De overeengekomen resolutie van vandaag is tot stand gekomen op basis van een een Russische en Europese ontwerptekst. Rusland wilde de honderden waarnemers direct naar Syrië laten gaan, maar onder meer Frankrijk en Duitsland willen wachten tot het Syrische leger zich uit de belangrijkste bevolkingscentra van het land heeft teruggetrokken. Ook wilden de Europese landen dreigen met verdere sancties tegen het Syrische regime als het zijn troepen niet uit de stedelijke centra wil terugtrekken.

Gisteren meer dan twintig doden, vandaag lijkt het rustig in Homs en rest van Syrië

De waarnemers moeten in Syrië namens de Verenigde Naties toezien op handhaving van het staakt-het-vuren tussen het regime en de oppositie zoals dat is afgesproken in het VN-vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan. Gisteren was van een volledig staakt-het-vuren wederom geen sprake, want bij beschietingen door het leger in Homs zouden meerdere doden zijn gevallen. Ook zouden tien Syrische veiligheidstroepen zijn gedood bij een bomaanslag.

Vanochtend leek het wel rustig in Homs, de derde stad van het land en tot een aantal maanden geleden het epicentrum van de volksopstand tegen het regime van president Assad. Activisten vertelden persbureau AP dat er geen beschietingen en gevechten in Homs waren gehoord en dat militaire voertuigen van straat waren verdwenen. Volgens de activisten heeft de terughoudendheid van het Syrische leger te maken met een bezoek van de VN-waarnemersmissie van vandaag aan de stad.