Van Haersma Buma (CDA) wil zaken doen met oppositie

Premier Mark Rutte, vice-premier Maxime Verhagen en CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma op het terras van het Catshuis eerder in de tussenformatie. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman
Premier Mark Rutte, vice-premier Maxime Verhagen en CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma op het terras van het Catshuis eerder in de tussenformatie. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman Premier Mark Rutte, vice-premier Maxime Verhagen en CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma op het terras van het Catshuis eerder in de tussenformatie. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wil een deel van het Catshuisakkoord overeind houden en zaken doen met de oppositie. Dat zei hij vanavond in het tv-programma Nieuwsuur.

VVD, CDA en PVV waren het in de afgelopen zeven weken in principe eens geworden over een bezuinigingspakket van 14,2 miljard euro. Van Haersma Buma wil de voorstellen uit dit akkoord combineren met de plannen van de oppositie. Hij ziet aanknopingspunten om overeenstemming te bereiken op onderwerpen als hervormingen in de woningmarkt, het eerder verhogen van de AOW-leeftijd en het halveren van de bezuinigingen op passend onderwijs.

De CDA-voorman roept de oppositiepartijen op om hun plannen zo snel mogelijk te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB), zodat men “zo snel mogelijk met een gedragen pakket” kan komen.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk geeft aan dat de plannen van de PvdA al bij het CPB liggen:

Twitter avatar RPlasterk Ronald Plasterk PvdA plannen liggen al 2 weken bij het CPB voor doorrekenen. Verhogen niet BTW met 2 proc. CDA/VVD haalt 5 mld via winkelwagen. #nieuwsuur

Wel heeft de PvdA al meerdere keren aangegeven niet meer met het minderheidskabinet mee te stemmen.

Van Haersma Buma verwijt Wilders dat hij stekker uit coalitie trok

Van Haersma Buma verweet PVV-leider Geert Wilders dat hij pas de laatste dag van de onderhandelingen de stekker uit de coalitie trok. “Hij doet alsof hij opeens een pakket zag waar hij het totaal niet mee eens was, maar het is ook zijn pakket.” Wilders had volgens hem eerder moeten verzinnen dat hij niet achter de maatregelen kon staan.

Blok: moeilijk om nog met de PVV in zee te gaan

VVD-fractieleider Stef Blok zei ook achter het pakket te staan. Hij zei verder dat het moeilijk wordt na nieuwe verkiezingen nog eens met de PVV in zee te gaan. “Wij sluiten geen partijen uit, maar beoordelen wel of een partij in staat is te leveren.” De PVV roept volgens de interne problemen volgens hem herinneringen op aan de LPF. “De partij moet eerst laten zien dat de interne zaken op orde zijn, anders kun je ook niet een land besturen.”


Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug met daarin te gast onderhandelaars Stef Blok (VVD) en Van Haersma Buma (CDA):

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.