Rutte en Verhagen geven Wilders de schuld - ‘verkiezingen liggen voor de hand’

Rutte en Verhagen maakten vanmiddag op een persconferentie officieel het mislukken van de onderhandelingen bekend. Foto Novum / Bart Maat

Geert Wilders is volgens Premier Mark Rutte en vice-premier Maxime Verhagen de hoofdschuldige aan het knappen van het Catshuisberaad. Wilders liep weg voor zijn verantwoordelijkheden, zei Verhagen. Rutte gaf tijdens de persconferentie vanmiddag aan dat verkiezingen nu “voor de hand liggen.”

Rutte en Verhagen benadrukten op hun gezamenlijke persconferentie dat de drie partijen (VVD, CDA en PVV) heel dicht bij een akkoord waren over maatregelen om de Nederlandse financiën op orde te krijgen. Volgens premier Rutte bleek de PVV echter uiteindelijk niet bereid “bij tegenwind orde op zaken te stellen.” Rutte zei:

“Het ontbrak bij de PVV aan politieke wil. We waren zo goed als klaar. En het waren maatregelen die een fatsoenlijke verdeling van de lasten zouden hebben betekend.”

Premier Rutte over mislukken Catshuis onderhandelingen:

Verhagen: Wilders loopt weg voor zijn verantwoordelijkheden

Verhagen reageerde nog feller op het mislukken van het Catshuisberaad. Hij zei:

“Geert Wilders heeft de hoop op een krachtig antwoord op de huidige economische crisis de grond in geboord. Er lagen goede maatregelen. Maatregelen die mensen het komende jaar in hun portemonnee zouden voelen. Maar op een aanvaardbare manier. In moeilijke economische tijden moet je nu eenmaal vooruit kijken. Sommige maatregelen zijn dan pijnlijk, maar wel noodzakelijk. Wilders liep weg voor zijn verantwoordelijkheden, en nog wel op het allerlaatste moment, nadat hij al met die maatregelen had ingestemd.”

Rutte: nieuwe verkiezingen liggen voor de hand

Volgens premier Rutte liggen nieuwe verkiezingen na het stuklopen van het Catshuisberaad voor de hand. Maar hij wilde nog niet op de zaken vooruitlopen. Wel zei hij ondertussen de Koningin te hebben geïnformeerd over het falen van het Catshuisoverleg. Wat nu te doen zal maandag worden besproken in een extra ministerraad.

Feit is volgens Rutte wel dat er nog altijd dringend bezuinigd moet worden. Hij zei:

“Als we niets doen geven we dit jaar 28 miljard meer uit dan dat er binnen komt. Het kabinet wil in overleg met de Tweede Kamer voorstellen doen om dat te voorkomen.”