Partij Suu Kyi dreigt zetels te weigeren

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi en haar partijgenoten die begin deze maand een zetel in het parlement wonnen, zullen maandag mogelijk weigeren de eed op de grondwet af te leggen die nodig is om hun plaats in de volksvertegenwoordiging te kunnen innemen. Die eed stelt dat parlementariërs de grondwet zullen „beschermen en waarborgen”. De partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), vindt dat delen van de grondwet ondemocratisch zijn en veranderd moeten worden. Maar een verzoek om te mogen zweren de grondwet alleen te zullen „respecteren” is afgewezen.

De kwestie is het eerste teken van ernstige onenigheid tussen de NLD en de regering, sinds de tussentijdse verkiezingen van 1 april. De NLD won 43 van de 44 zetels die op het spel stonden. De militairen hebben nog altijd een overweldigende meerderheid in het parlement, dat in totaal 440 zetels telt.

Een woordvoerder van de NLD zegt nog te zoeken naar een oplossing voor de kwestie. (AP, AFP)