Olympisch kampioen faalt in Italië

De Nederlandse waterpolosters kunnen over drie maanden in Londen hun olympische titel niet verdedigen. In de kwartfinale van het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst verloor Nederland met 7-6 van Europees kampioen Italië. Een plaats bij de beste vier zou een ticket hebben opgeleverd. De ploeg liet eerder dit jaar bij het EK in Eindhoven ook al een kans op kwalificatie liggen.

Nederland begon sterk aan de partij, maar moest langzaam maar zeker meer toegeven op Italië. Na een 2-2 stand in het eerste kwart nam Nederland in de tweede periode een voorsprong van twee doelpunten. Maar nog voor rust zorgde Italië voor een 5-5 ruststand.

In de derde periode leek Nederland door te drukken. Aanvoerster Yasemin Smit bracht met haar tweede treffer Nederland op een 6-5 voorsprong. Ook Mieke Cabout en Robbin Remers scoorden tweemaal.

Bij een overtalsituatie in het vierde kwart had Cabout dé kans de voorsprong uit te breiden tot 7-5. Zij miste vrij voor doel na goed voorbereidend werk van Iefke van Belkum.

Italië zette aan maar stuitte vooralsnog op doelvrouw Ilse van der Meijden. Maar ook die kon niet voorkomen dat Italië op 6-6 kwam. Minder dan vier minuten voor tijd kwam de thuisploeg op een 7-6 voorsprong. Nederland ging fanantiek op jacht naar de gelijkmaker, maar kwam niet door de Italiaanse verdediging heen.

In die fase brak zich het ontbreken van een goede midvoor op. Het Nederlands team kan niet meer terugvallen op een speelster van het kaliber Danielle de Bruijn; tijdens de olympische finale in Peking nog goed voor zeven doelpunten.

Behalve Italië plaatsten ook Hongarije, Rusland en Spanje zich voor de Olympische Spelen. Eerder deden dat Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en China. (Novum)