Monsif-haters moeten een eigen leven zoeken

Monsif Bakkali (Amsterdam, 1997) is een 15-jarige zanger. Met Justin Bieber als voorbeeld brak hij twee jaar geleden door, nu laat hij zich inspireren door Usher. Voor de nieuwe Sneeuwwitje-film maakte hij de titelsong.

Vakantie

„De voorjaarsvakantie heb ik zoals ieder kind gevierd; zwemmen, karten, bij mijn neefje logeren. Het was niet echt druk met optredens. Dat was wel even lekker. Soms lag ik op de bank aan een track te werken. Maar dat zie ik niet als werk. Terwijl ik misschien wel een hitje lig te maken. Muziek maken en optreden blijven mijn leukste hobby’s. Dus als ik wel had opgetreden, had ik het ook niet erg gevonden.”

Bijlmer

„In die buurt ben ik geboren en opgegroeid. Daar ben ik begonnen met muziek maken, samen met vrienden in buurthuizen. Er wonen vooral rappers. Ik denk dat het de buurt is met de meeste rappers in Nederland. Je hoort altijd wel ergens muziek als je door de buurt loopt.

„Ik vind de Bijlmer een goede buurt. Maar dat betekent niet dat ik daar voor altijd wil blijven. Ik zou best in Amstelveen willen wonen. In een huis op de begane grond met een tuin. Nu woon ik in een flat, op achthoog. Als de lift stuk is, moet ik lopen.

„Mijn vader is Marokkaans, mijn moeder Nederlands. Af en toe brengen ze me naar optredens. Maar het meeste werk doet oom Mo. Hij is mijn manager en regelt álles. Het was ook zijn idee om het eerste liedje dat ik schreef op te nemen. Toen de videoclip op YouTube was gezet, had ik binnen een paar dagen 100.000 views. Dat had ik nooit verwacht! ”

Meisjes

„Mijn liedjes gaan meestal over de liefde. Ook al heb ik nu geen vriendin. Op de basisschool had ik wel verkering. Ik weet dus hoe het voelt om verliefd te zijn. Iederéén weet hoe het voelt om verliefd te zijn.

„Mijn fans zijn voornamelijk meisjes. Ze zeggen: ‘ik vind je leuk’, of: ‘ik hou van je’. Ik vind het vet dat ze zoveel om me geven. Maar ik zou geen verkering willen met een fan. Ik wil geen relatie met iemand die me alleen kent van YouTube. Bovendien is er dan de kans dat ze alleen maar iets wil omdat ik bekend ben. Ik vind dat je heel lang met een meisje moet praten voordat ze weet wie je bent. Maar eerlijk is eerlijk; uiterlijk is ook belangrijk.”

Justin Bieber

„Eerst was Justin Bieber mijn idool. Maar dat is veranderd. Ik voel zijn tracks niet meer zo. Zijn nummers zijn een beetje kinderachtig. Nu is Usher [Amerikaanse R&B-zanger, red.] mijn idool. Zijn dansstijl is heel goed. En hij is degene die Justin Bieber zover heeft gebracht en hem heeft leren dansen. Usher werkt nu meer achter de schermen. Hij pakt zijn geld, heeft een kind, een vrouw. Maar ik hoef niet per se rijk te worden.”

Stem

„Vroeger, toen ik klein was, had ik een hoog stemmetje. Een hoge stem klinkt vrolijk. Dat is pas twee jaar geleden, maar dat zie ik als vroeger.

„Nu heb ik de baard in de keel, dat is een groot verschil. Maar de zwaardere stem was er niet in een keer. Die werd geleidelijk zwaarder. Dat je aan het praten bent en dan ineens, ‘ieh!’, je stemt overslaat.

„Ik heb zangles om met mijn nieuwe stem toch nog oude liedjes te kunnen zingen. Dat was wel moeilijk. Maar ik ben naast mijn zangjuffrouw gaan zitten en gaan kijken hoe ik dat het beste kan aanpakken. Het is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen.”

Serieus

„Ik word natuurlijk ouder, dus dat betekent dat ik serieuzer word in mijn songs. Vroeger waren die een beetje kleuterachtig. Ik wil dat mijn nieuwe songs aansluiten bij mijn huidige niveau, mijn leeftijd.

„Twee jaar geleden begon ik net. Je komt in het leven en je denkt van: ‘Wow. Dat is even wennen’. Een clip shooten. De eerste keer in de studio. Mijn eerste televisieoptreden. De zenuwen waren heftig. Maar nu weet ik beter hoe ik minder zenuwachtig kan zijn; voor mijn optreden ga ik standaard even plassen.

„Ik ben zelfverzekerder geworden. In het begin dacht ik aan wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Nu heb ik er vooral zin in. Ik ben positiever door de bevestiging die ik heb gekregen dat ik goed bezig ben; ik heb een keer op nummer één gestaan en twee keer op nummer twee in de Kids Top 20.”

Social Media

Gescheurde jeans, ze heeft d’r hakjes aan/ En wat een attitude, niemand maakt ooit een kans/ Ze is bijdehand met jou, bij mij charmant/ Ik ben een real gentleman, ik neem je op dans/ ‘Schat wat is je ping?’/ Ik wil je hebben op m’n bb/ Je kan me vinden op het net of op de tv/ Landelijk bekend, overal airplay/ Dus zeg me baby, roll je met de M mee?

„Met bb bedoel ik m’n Blackberry telefoon. Ik ben altijd connected, zodat ik kan pingen met mijn vrienden. Onder tieners is de Blackberry heel populair. Twitteren en Hyven deed ik al voor ik beroemd was. Nu gebruik ik de social media vooral om contact te houden met fans. Het liefste wat een fan ooit voor me deed, was mijn Hyves-website helemaal vol krabbelen met hartjes.”

Kapsel

„Zangles en dansles heb ik een keer per week. Dat is wel voldoende. Want daarnaast heb ik ook m’n schoolwerk – ik doe het tweede jaar van vmbo-t – en dat kost veel tijd. Ik probeer alles zo goed mogelijk te plannen. Mijn vrienden zie ik regelmatig. Dan gaan we chillen bij McDonald’s of naar de stad om te shoppen. Meestal ga ik naar de PC Hooftstraat of de Bijenkorf.

„Ik koop mijn kleding het liefst zelf. Alleen voor videoclips en tv-shows heb ik een vaste stylist. Mijn favoriete merk is Louis Vuitton. Daar heb ik een portemonnee van, een muts en een sjaal. Vandaag heb ik een riem van Gucci om.

„Ik vind kleding en uiterlijk heel belangrijk. Kapseltje mooi zetten; je wil er natuurlijk ook bij horen. Ik wil er smooth uit zien, maar ook een beetje stoer. Dat straalt glamour uit. Ik durf te wedden dat tegenwoordig elke jongen dat wil. Het is ook een battle tussen jongens; wie ziet er het beste uit?”

Haters

„Ik wil nooit in m’n eentje naar de stad, maar wel met vrienden. Anders gebeurt er iets. Als er te veel fans zijn, kan ik ze niet allemaal in m’n eentje handelen. Iedereen wil met me op de foto. Af en toe heb je er ook vervelende mensen tussen zitten, haters. Die vinden zichzelf stoer, ze denken: ‘Kijk mij, ik dis Monsif’. Die mensen moeten echt een leven zoeken, denk ik dan. Ik ga me daar echt niet mee bezighouden.

„Maar soms gaat het te ver. Zoals bij een optreden in Utrecht. Toen ik op het podium kwam, zag ik dat achterin het publiek heel veel jongens stonden. Ze begonnen eieren, tomaten en paprika’s naar me te gooien. Gelukkig werd ik niet geraakt. Een bewaker pakte me op en bracht me backstage. De politie was er snel, er kwam zelfs een helikopter. Ik kon niet geloven dat dat allemaal voor mij gebeurde. We hebben achteraf nog met een paar jongens gepraat. Ze hebben hun excuses aangeboden.”

Voorleesexpress

„Daar ben ik ambassadeur van. Het is een initiatief om kinderen met een taalachterstand thuis voor te lezen, zodat ze meer met taal in aanraking komen. Soms ga ik mee om kinderen voor te lezen.

„Ik was vroeger ook niet zo goed in lezen. Terwijl ik AVI 5 [leesniveau-red.] had, lazen sommige kinderen al boeken van AVI 8. Het interesseerde me niet, ik voetbalde liever. Nu ben ik veel met taal bezig, door het schrijven van teksten. Zo ben ik gaan inzien dat lezen belangrijk is. Voor school moest ik laatst Nancho [van Diana Lebacs] lezen, over een jongen van Curaçao. Was best een leuk boek. Maar mijn lievelingsboek is Afblijven! Van Carry Slee.”

GeenStijl

„Het was niet mijn bedoeling om dat rapfilmpje op internet te zetten. Het was een dom grapje van een vriend. Ik baal er achteraf wel van. De paar woorden die ik gebruikte in die rap waren grof. Ik was elf jaar en ik wist niet ik wat deed. Vrouwen bitches noemen, gaat je niet verder helpen in het leven. Daarom heeft mijn manager Geenstijl gevraagd het filmpje van hun website te verwijderen. Ik zou nu nooit meer schelden. Waarom zou je dat doen? Waarom zou je jezelf te schande zetten? Mensen die schelden zijn onzeker. Je bewijst jezelf pas als je netjes met iemand praat.”

Sneeuwwitje

„Binnenkort is de première. Ik heb al een smoking – die had ik gekocht voor de bruiloft van een tante. Dat ik de titelsong van de film Sneeuwwitje mocht maken, vond ik echt kickuh. De film kende ik van vroeger, maar dan in de Disney-versie. In deze nieuwe versie speelt Julia Roberts een van de hoofdrollen. Zij is bekend, toch? Mijn videoclip is net uit. En er spelen twee fans in. Fans konden filmpjes insturen waarin ze Sneeuwwitje of de heks speelden. De beste twee doen mee in m’n clip.”

Sneeuwwitje draait vanaf 25 april in de bioscoop.