Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Treinbotsing in centrum Amsterdam - tientallen zwaargewonden

In het centrum van Amsterdam zijn twee treinen frontaal op elkaar gebotst. Volgens de Amsterdamse brandweer vielen bij het ongeluk zeker 43 zwaargewonden, van wie 13 zeer zwaargewond.

Een van de twee in Amsterdam op elkaar gebotste treinen. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

In het centrum van Amsterdam zijn twee treinen frontaal op elkaar gebotst. Bij het ongeluk vielen 43 zwaargewonden, van wie 13 zeer zwaargewond.

Lange tijd bestond er veel onduidelijkheid over het aantal zwaargewonden dat zou zijn gevallen bij het treinongeluk eerder vandaag in Amsterdam. Maar rond half tien vanavond gaf de Amsterdamse brandweer uitsluitsel tegenover persbureau Novum.

Dertien zwaargewonden zijn er zo ernstig aan toe dat zij niet zelfstandig meer de trein konden verlaten. Zij worden aangeduid als ‘zeer zwaargewonden’. Ook zijn er tientallen lichtgewonden volgens de brandweer. Volgens nos.nl zou het in totaal om maar liefst 136 gewonden gaan.

Ernstig treinongeluk in Amsterdam:

Of er mensen in kritieke toestand verkeren, wist de woordvoerder van de brandweer niet tegen Novum te zeggen. Maar gezien de schade aan de treinen, waarvan alleen de voorkanten in de kreukels liggen, zullen er volgens het persbureau vermoedelijk niet veel slachtoffers bekneld hebben gezeten.

De lichtgewonden konden bijna allemaal ter plaatse worden behandeld. De meeste zwaargewonde slachtoffers zijn naar het VU medisch centrum gebracht. Ook hebben ambulances gewonden overgebracht naar het Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis.

Botsing tussen stoptrein uit oosten en sneltrein uit westelijke richting

De stoptrein was op weg van Amsterdam naar Uitgeest. De sneltrein was op weg van Den Helder naar Nijmegen. De treinen botsten tussen zes uur en half zeven ter hoogte van het Westerpark op elkaar - tussen het Centraal Station en Sloterdijk. Volgens een woordvoerder van de NS heeft het ongeval alleen kunnen plaatsvinden als een van de treinen een stopteken heeft genegeerd.

Het bereiken van de passagiers werd bemoeilijkt omdat het spoor lastig begaanbaar is voor de hulpdiensten. Passagiers uit de treinen die niet gewond zijn geraakt, worden volgens persbureau Novum met bussen verder vervoerd. Waar zij naartoe worden gebracht, is onduidelijk.

Update 21.09 uur: Nos-verslag van treinongeluk in Amsterdam:

Hele dag geen treinen richting Zaandam, Haarlem en Schiphol

De NS meldt via Twitter dat tussen Amsterdam-Zaandam/Haarlem/Schiphol geen treinen rijden door de aanrijding. Dat zal waarschijnlijk op zijn minst nog deze hele zaterdag duren.

Twitter avatar NS_online NS online Amsterdam-Zaandam/Haarlem: geen treinverkeer door een aanrijding. http://t.co/JZoITJ7f

Amsterdam-Haarlem/Zaandam geen treinve

Spoorbeheerder Prorail meldt dat reizigers tussen Amsterdam en Schiphol, Haarlem en Zaandam rekening moeten houden met een vertraging van ruim een uur. Ook het overige treinverkeer rond Amsterdam is beperkt tot zeer beperkt.

De NS heeft bussen besteld om reizigers tussen Amsterdam en Haarlem te vervoeren. Die waren rond acht uur vanavond echter nog niet ter plaatse. Reizigers tussen Amsterdam en Schiphol wordt geadviseerd om te reizen via Duivendrecht.

Mensen die tussen Amsterdam en Leiden zitten, moeten via Utrecht reizen. Verder zijn tussen Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Lelylaan, Amsterdam Zuid en Duivendrecht metrolijnen 50 en 51 opengesteld voor treinreizigers, meldt de NS.

De NS hoopt dat morgen de treinen weer volgens de reguliere dienstregeling rijden.

Update 21.46 uur: Inspecteurs aangekomen om ongeluk te onderzoeken
Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport en onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn zaterdagavond gearriveerd bij het treinongeval in Amsterdam. Dat melden woordvoerders van beide organisaties tegen persbureau Novum.

De Onderzoeksraad stelt altijd een onderzoek in naar dergelijke treinongevallen. Het onderzoek van de raad is volgens de zegsvrouw van deze instantie begonnen.

De woordvoerder van de transportinspectie stelt dat drie inspecteurs naar de gebotste treinen gaan kijken. Veelal worden, als de Onderzoeksraad ook een onderzoek instelt, na een paar dagen de onderzoeksresultaten van de inspectie overgedragen aan de Onderzoeksraad. Die komt vervolgens met een rapport.