Dr. Zeepaard en reuzenspek

de proefjesfabriek

Het lijkt op toveren. In deze proef laat je spekkies groeien. Kijk maar, in een handomdraai maak je reuzenspekkies.

Wat heb je nodig? - Een schone, droge en lege wijnfles, marshmallows of spekkies (geen ruiten maar staafjes) en een vacuümpompje om lucht mee uit wijnflessen te halen (dat hebben je vader en moeder misschien, en anders vind je het in de supermarkt).

Wat moet je doen? - Rol de spekkies tussen je handen tot ze dun genoeg zijn om door de flessenhals te passen.

- Vul de fles voor een kwart met spekkies.

- Zet het pompje op de fles en pomp de lucht eruit. Zie je wat er gebeurt?

Hoe kan dat? Eerst moet je een paar dingen weten. Namelijk dat een lege wijnfles niet echt leeg is: er zit lucht in. De luchtdeeltjes botsen tegen de fleswand en tegen de spekkies. Alsof de lucht daar voortdurend tegenaan duwt. Dat heet luchtdruk.

En er is nog iets: de spekkies zitten vol kleine, afgesloten luchtbelletjes. De lucht daarin zorgt ook voor luchtdruk en duwt het spek een beetje uit elkaar. Zo maken de belletjes de spekkies ‘luchtig’. Als laatste: de luchtdruk in de spekbelletjes, in de fles en buiten de fles is overal even groot.

Nou ja, tot je de lucht uit de fles pompt. Dan daalt de luchtdruk in de fles wel, maar in de afgesloten belletjes in het spek niet. De lucht in die spekbelletjes blijft even hard tegen het spek duwen en duwt het zo, zonder tegenkracht, verder uit elkaar. En kijk, zo groeien de spekkies enorm!

PS Dit proefje is ontleend aan het Amerikaanse Institute of Physics.