Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

De doorberekening van het CPB - wat zeggen al die cijfertjes?

Het Centraal Planbureau publiceerde vandaag online zijn doorberekening van het Catshuispakket: een document met vijf tabellen vol cijfertjes. Maar wat betekenen die cijfers precies? NRC-redacteur Erik van der Walle legt uit.

Tabel 1 van de doorberekening van het CPB van de Cathuismaatregelen. Foto CPB-rapport

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde vandaag online zijn doorberekening van het Catshuispakket: een document met vijf tabellen vol cijfertjes. Maar wat betekenen die cijfers precies? NRC-redacteur Erik van der Walle legt uit.

Van der Walle vindt bij bestudering van de CPB-doorrekening dat de macro-economische effecten van het Cathuispakket op het eerste oog erg meevallen. Hij wijst in tabel 1 op de geringe afname van de particuliere bestedingen, de percentuele hoeveelheid geld die wij Nederlandse consumenten minder uit gaan geven als de maatregelen zouden worden doorgevoerd:

“Met een btw-verhoging van 2 procent, zoals de partijen hadden afgesproken tijdens de onderhandelingen in het Catshuis, is een afname van de particuliere bestedingen met 0,6 procent niet zo veel.”

Dat de werkloosheid (een stukje lager in tabel 1) door de maatregelen met een vol procentpunt zou stijgen (van 5,5 procent naar 6,5 procent) noemt Van der Walle daarentegen wel “enigszins fors.”

Een afname van de te verwachten economische groei over 2012, met een half procent (van 1,25 procent tot 0,75 procent), is echter weer niet zo heel erg veel, meent hij.

Cpb Notitie 20apr2012 ing Catshuispakket Hoofdtabellen (1)

Stelling van Wilders dat ouderen de dupe worden van Brussel klopt niet

Opvallend is dat het tekort volgens de CPB-doorberekening uitkomt op 2,8 procent. Dat ondergraaft volgens Van der Walle de stelling van Wilders dat de Catshuismaatregelen allemaal vanwege Europese eisen moeten worden doorgevoerd.

Want een tekort van 2,8 procent is een stuk lager dan de geëiste 3 procent uit Brussel. De 2,8 is juist afkomstig uit het eigen Nederlandse regeerakkoord.

Wel moet Van der Walle toegeven dat de afname van de koopkracht fors is. Vooral mensen met een klein pensioentje, een uitkering en een relatief slecht betaalde baan gaan er fors op achteruit, terwijl relatief rijkere mensen die meer dan 3,5 keer het minimumloon verdienen het minst hard worden getroffen. Hij zegt:

“Maar je kunt niet zeggen dat AOW’ers er nou zo heel veel meer op achteruitgaan dan de rest. Hoogstens iets meer. En niet het meest.”

De harde klappen voor de koopkracht van AOW’ers zouden volgens Wilders echter de belangrijkste reden zijn geweest om op de onderhandelingen in het Catshuis af te kappen.