Agenten krijgen te weinig rijtraining

Agenten en een politieauto eind januari na een overval in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

Lang niet alle politieagenten krijgen regelmatig rijtraining, terwijl dit wel verplicht is. Een aantal korpsen stuurden hun politiemensen de afgelopen jaren niet naar rijtraining, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Zes jaar geleden besloten de korpschefs dat alle 30.000 Nederlandse politiemensen die wel eens in een politievoertuig rijden met zwaailicht en sirene rijden, dat elke drie jaar moeten trainen. Het zou dus gaan 10.000 politiemensen per jaar. Er waren te veel schadegevallen en ongelukken met politievoertuigen.

Toen te weinig politiemensen daadwerkelijk de training volgden, werd die in 2010 verplicht gesteld. Maar zelfs vorig jaar werden nog maar 8.648 van de 10.000 politiemensen getraind. Uit briefwisselingen blijkt dat de korpschefs en de ondernemingsraden nog altijd overleggen over de vorm en inhoud van de trainingen.

Ondernemingsraad politie ontevreden over kwaliteit van rijtrainingen

De centrale ondernemingsraad van de politie vindt de trainingen niet goed genoeg. Korpschefs besteden hun budget soms liever aan schiettrainingen dan aan rijtrainingen, zegt Herman Reuvers van de Politieacademie, terwijl, meent hij, het besturen van een politieauto steeds ingewikkelder is geworden. “Een politieauto lijkt steeds meer op een cockpit, met alle apparatuur.” Het aantal schadegevallen is niet gedaald en schommelt al jaren rond de 10.000 schadegevallen.

Het kabinet heeft miljoenen euro’s in de rijtrainingen geïnvesteerd. Er werd een speciaal parcours voor verbouwd in Lelystad, verkeerssimulators werden ervoor ontworpen. Rij- instructeurs werden naar Zwitserland gestuurd om er door de beste rij-instructeurs te worden opgeleid.

Zolang de ondernemingsraad van de politie zich niet in de training kan vinden, stemmen ze volgens de voorzitter van de centrale ondernemingsraad ook niet in met een landelijke richtlijn waarin staat hoe politiemensen zich in het verkeer moeten gedragen.

Lees meer over de rijtrainingen bij de politie in het achtergrondverhaal ‘Politieagenten oefenen te weinig achter stuur’ vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).