Opinie

Weg duurzaamheid – 2

Vier weken geleden riep ik lezers op om een aantrekkelijk alternatief te bedenken voor de mijns inziens duffe, inspiratieloze term duurzaamheid. Dit leverde ruim 150 reacties op variërend van bijval tot mensen die een nieuwe term gebakken lucht vonden.

Zo schreef een lezer die veehouders helpt hun milieu-impact te verminderen dat iedere keer als de term duurzaam of verduurzamen wordt gebruikt hij energie hoort weglekken. „Iedereen schiet de loopgraven in (...). Het stokt.”

De term duurzaam heeft echter ook een grote schare trouwe fans. „Eerlijk gezegd word ik doodmoe van al dat etalagegedrag, windowdressing en andere catchy verschijnselen” liet een duurzame vastgoedadviseur weten. „We moeten terug naar de inhoud.”

Uit de vele reacties en alternatieve termen die ik heb ontvangen werd duidelijk dat het onderwerp in ieder geval een snaar raakt. Maar ook dat het een illusie is dat er een nieuwe term bestaat die iedereen achter zich schaart.

Dat maakt het vinden van een goed bekkend alternatief (of alternatieven) voor duurzaamheid echter niet minder urgent. Hoe hard je ook roept dat het om de inhoud gaat (wat ik onderschrijf), je hebt wel een voet tussen de deur nodig voor je je boodschap kunt verkondigen.

Inzendingen vallen ruwweg uiteen in drie groepen: voorvoegsels die hopen de glans van “e” en “m” te evenaren; creatieve alternatieven en bestaande maar niet breed uitgerolde termen die het volgens indieners verdienen om duurzaamheid van de troon te stoten. Hieronder de subjectieve selectie die ik als eenkoppige jury heb samengesteld.

Voorvoegsels ‘g’, ‘smart’, ‘re’

Breed inzetbaar omdat alle voorvoegsels naar hartelust gecombineerd kunnen worden tot g-commerce, smart tech, re-sourcing, g-marketing etc. De ‘g’ staat voor groen of voor Gea (godin van de aarde). Pluspunt van voorvoegsel smart is dat het innovatie en commerciele potentie uitstraalt.

Aardevast: Leuke woordspeling met waardevast.

GC-proof: GC staat voor Grand Children. Knoopt zakelijke en persoonlijke drijfveren op een slimme manier aan elkaar.

Ruggegraatzaamheid en TINA: TINA staat voor There Is No Alternative). Niet praktisch, wel geestig

Eco-cycology: Eco en hergebruik zit tussen de oren. Term van Trendhunter.com

Volhoudbaarheid: Duurzaamheid op z’n Zuidafrikaans. Associatie met ‘vol’ en ‘volhouden’ geeft de term energie die de Nederlandse variant niet heeft.

Blue Economy en circular economy: Varianten op term cradle-to-cradle. Blue Economy is verzonnen door Gunter Pauli, de eigenaar van schoonmaakmiddelenbedrijf Ecover. De term Circular Economy wordt onder andere door adviesbureau McKinsey gepushed.

Inclusive business: Oorspronkelijk term voor verdienmodellen gericht op lage inkomens. Pluspunt: de term ‘inclusief’ kun je ook lezen als ‘integrale kijk op zakendoen’.

We leven in het Big Brother-tijdperk, dus surf naar jaccokroon.wordpress.com om je stem uit te brengen op jouw favoriete alternatief.

De auteur is partner bij een duurzaam adviesbureau en is te mailen op: jacco.kroon@groenegolf.com