‘Vrijwel alle Albert Heijn-filialen van Amsterdam dicht op Koninginnedag’

Koninginnedag 2011 in Amsterdam. Dit jaar zijn vrijwel alle Albert Heijns in de hoofdstad dicht op 30 april.
Koninginnedag 2011 in Amsterdam. Dit jaar zijn vrijwel alle Albert Heijns in de hoofdstad dicht op 30 april. Foto Hollandse Hoogte / Guus Dubbelman

Albert Heijn sluit op Koninginnedag vrijwel alle vestigingen in de Amsterdamse binnenstad. De supermarktketen doet dat om het alcoholmisbruik op Koninginnedag terug te dringen.

Dat zei burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vandaag in een gesprek met de Amsterdamse zender AT5.

Tijdens overleg met onder meer de horeca en supermarkten bleek volgens de Amsterdamse burgemeester dat alle partijen ervan doordrongen zijn dat het stijgende alcoholgebruik moet worden teruggedrongen. Sommige ondernemers zullen tijdens Koninginnedag in Amsterdam geen alcohol verkopen, anderen gaan voor één blikje bier per klant.

“Sommigen vinden dat te ingewikkeld en gaan sluiten, zoals vrijwel alle Albert Heijns in de binnenstad. [Ze gaan] ver in het nemen van die verantwoordelijkheid en dat vind ik goed.”

Vorig jaar waren in de hoofdstad 522 ambulanceritten nodig om dronken mensen te helpen. De afgelopen jaren steeg het aantal ambulanceritten om die reden met Koninginnedag steeds. De burgemeester durft niet specifiek te zeggen hoe groot de daling in zijn ogen moet zijn. “Ik wil dat het er in ieder geval minder zijn dan vorig jaar.”