Tandarts krijgt iPad of jacuzzi bij vulling

Tandartsen kunnen dit weekend mooie cadeaus uitzoeken. Groothandel in tandartsproducten Henry Schein in Almere – onderdeel van een grote, Amerikaanse keten – houdt vandaag en morgen open dagen. Tandartsen leren er over nieuwe producten en behandeltechnieken. Ze kunnen er de cadeaupunten en gouden cadeaumunten inwisselen die ze de afgelopen weken bij hun tandartsproducten spaarden. Hoe meer ze bestelden, hoe groter de cadeaus. Bij elke 10 euro aan tandartsproducten kregen ze een cadeaupunt.

De punten kunnen ze vandaag en morgen inruilen voor fototoestellen, horloges, notebooks, golfsets, een weekendje Parijs (500 punten), een scooter (3.000 punten), of een opblaasbaar bubbelbad (2.200 punten). Een woordvoerder van de groothandel laat weten dat de cadeaupunten en munten onderdeel uitmaken van „een loyaliteitsprogramma”, vergelijkbaar met dat van andere grote bedrijven als „Douwe Egberts, Shell en Albert Heijn”.

Fabrikanten tonen hun nieuwste producten en hebben speciale acties. Zo krijgen tandartsen een iPad cadeau bij een microscoop, een Oakley zonnebril bij een loepbril. Een gouden munt als ze voor 300 euro aan implantologieproducten kopen. Een sterilisator levert een workshop op in restaurant De Librije en een nacht in het hotel.

Uit reacties op een eerder verhaal over handel in implantaten in deze krant blijken kortingen, bonussen en cadeaus vaker voor te komen. Een laboratorium biedt „een prijsvoordeel van 112.000 euro op jaarbasis”. Tandartsen krijgen geld per kroon of implantaat, of voor marketing. Ook een academisch ziekenhuis kreeg kortingen op implantaten en berekende die niet door aan patiënten, terwijl het daar volgens toezichthouder NZa, dat een onderzoek overweegt, toe was verplicht.