Rutte kijkt met interesse naar Frans-Duits idee over grenscontroles

Een Duitse en Franse agent controleren de Europa-brug in Straatsburg.
Een Duitse en Franse agent controleren de Europa-brug in Straatsburg. Foto AFP / Patrick Hertzog

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het idee van Duitsland en Frankrijk om de grenzen weer te sluiten ‘op zichzelf interessant’. De Nederlandse regering heeft echter nog geen standpunt ingenomen, zo zei Rutte vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

De Duitse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken riepen vandaag op om de grenscontroles tijdelijk weer in te voeren als landen aan de buitengrens van Europa hun grenzen niet strenger bewaken. De Duitse minister Hans-Peter Friedrich en zijn Franse collega Claude Guéant willen als ultiem middel de controles van hun landsgrenzen voor een periode van dertig dagen herinvoeren.

Volgens Rutte toont de kwestie een ‘klassiek spanningsveld’ tussen de voordelen van de open grenzen van de Schengenzone en de problemen die ontstaan als landen zoals Griekenland de ‘achterdeur’ open laten staan. Het kabinet gaat zich buigen over de kwestie, zegde hij toe.

In Beeld: vluchtelingen in Griekenland

Volgens de Europese Unie is Griekenland de toegangspoort van Europa voor illegale immigranten. Vorig jaar kwamen bijna 130.000 vluchtelingen naar Griekenland, het land dat zelf in een diepe economische crisis verkeert.