Dit is een artikel uit het NRC-archief

Auto- en motorsport

Onrust Bahrein houdt aan: oppositie wil de Formule 1 niet

Een demonstrant vlucht voor traangas in Budaiya, ten westen van Manama. Tienduizenden protesteren vandaag tegen de Formule 1-race die zondag op het programma staat in Bahrein.
Een demonstrant vlucht voor traangas in Budaiya, ten westen van Manama. Tienduizenden protesteren vandaag tegen de Formule 1-race die zondag op het programma staat in Bahrein. Foto Reuters / Hamad I Mohammed

In Bahrein is het al de hele dag onrustig in de aanloop naar de Grand Prix-race die er zondag gereden wordt. Tienduizenden anti-regeringsdemonstranten gingen een belangrijke snelweg ten westen van de hoofdstad Manama op om afgelasting te eisen.

De demonstranten willen niet dat het land zichzelf in een positief daglicht zet met het organiseren van de race en zo de aandacht afleidt van het schenden van mensenrechten. Vannacht raakten honderden demonstranten al slaags met de politie.

Vorig jaar ging de Formule 1-race niet door na de massale protesten. Dit jaar heeft de kroonprins van Bahrein bezworen dat de race hoe dan ook verreden wordt.

De oproerpolitie gebruikte vandaag schokgranaten en traangas om te voorkomen dat de demonstranten het zwaar bewaakte Parelplein in Manama bereikten. Dat plein was vorig jaar het centrum van de protesten die ervoor zorgden dat de race afgelast werd.

De leiders van Bahrein hebben de Formule 1-race, die naar verwachting wereldwijd honderd miljoen kijkers zal trekken, neergezet als een evenement dat alle verschillende bevolkingsgroepen bijeen kan brengen. Tijdens een bezoek aan het circuit vrijdag zei de kroonprins dat de race zondag door moet gaan. “Ik geloof oprecht dat deze race een positieve ontwikkeling is. Het verenigt veel mensen van verschillende religieuze achtergronden, sektes en etniciteit”, aldus de kroonprins.