Merknaam

Alles is marketing. Toen ik nog jong was, heel veel jonger dan vandaag, was Holland een merknaam waarmee je kon aankomen op de vijf continenten van de wereld. Ik herinner mij nog goed dat ik op mijn interrailvakanties slechts de toverspreuk ‘Holland’ hoefde uit te spreken om bij mijn toehoorders weidse perspectieven te openen van een vrijstaat die de wereld ver vooruit was, waar drugs en hoeren gewoon drugs en hoeren waren in plaats van een bedreiging van de rechtsorde en de beschaving en waar vrijheid een woord was dat glans had.

In een schoenendoos heb ik honderden vakantiekiekjes van mijzelf. Daarop zie ik er niet bepaald uit als iemand die respect afdwingt. Een studentje was ik en ik was in die tijd kennelijk de mening toegedaan dat een bloemetjesboxershort van de Hema in den vreemde acceptabel was als vrijetijdskleding. Maar ondanks dat lag de lokale bevolking amechtig aan mijn voeten. Want ik kwam uit Holland. Holland was hun droom. Ze hielden niet op mij uit te vragen over dat verre wonderlijke land totdat de koperen zon achter hun azuren heuvels was gezakt. Ik was met mijn boxershort in hun ogen een engel uit het paradijs die gekomen was om de heilsboodschap van het poldermodel en het gedoogbeleid te verspreiden.

Dit ooit zo trotse land heb ik nu de rug toegekeerd. Ik woon in het zuiden. En morgen moet ik terug. Dat gebeurt soms. Voor werk. Ik verheug mij erop om mijn vrienden en mijn ouders te zien. Maar op Nederland verheug ik mij niet.

Alles is marketing. Als ik, kaasliefhebber op klompen met zijn schaatsen op zolder in het vet en tulpen en windmolens op zijn boxershorts er al geen zin meer in heeft, wie dan wel? En als je nu in het buitenland bent, kun je je beter wapenen alvorens schoorvoetend toe te geven dat je uit Holland komt. Het land wordt geassocieerd met repressie. Het woord vrijheid heeft in de naam van de anti-islampartij haar glans verloren. En zelfs Oranje speelt lelijk resultaatvoetbal. Iedereen buiten Holland gunde Spanje de overwinning in de WK-finale.

We hebben onze merknaam verkwanseld.