Keith Bakker veroordeeld tot vijf jaar cel voor ontucht - in hoger beroep

Keith Bakker is vandaag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor ontucht met verschillende vrouwen. Foto Hollandse Hoogte / Klaas Fopma

Verslavingsdeskundige Keith Bakker is door de rechtbank in Amsterdam schuldig verklaard aan ontucht met meerdere vrouwen. De rechtbank veroordeelde hem vandaag tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. Bakker was zelf niet aanwezig bij de uitspraak, wel veel van zijn slachtoffers.

NRC-redacteur Danielle Pinedo twitterde vanuit de rechtszaal:

Twitter avatar PinedoNRC Danielle Pinedo Vonnis #Keith Bakker: stelselmatig en op grote schaal schuldig gemaakt aan seksueel misbruik, met vier minderjarigen, 2 jonger dan 16 jr

De straf viel iets lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat zeven jaar cel had geëist. De rechtbank woog mee dat Bakker nooit eerder is veroordeeld voor een zedendelict. Alle media-aandacht was volgens de rechter echter geen reden voor strafvermindering.

Update 12.14 uur: Keith Bakker gaat in hoger beroep
Keith Bakker gaat in hoger beroep tegen de straf die hem is opgelegd. Bakker heeft ‘geschrokken’ en ‘boos’ gereageerd op het vonnis, zegt zijn advocate Lucy Oldenburg. Volgens haar cliënt is er nooit sprake geweest van verkrachting. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten tevreden te zijn met de uitspraak, ondanks dat het zeven jaar had geëist.

Verkrachting van minderjarige bewezen

Het OM had ook geëist dat Bakker de komende tien jaar het recht zou worden ontzegd het beroep van hulpverlener uit te oefenen. Die eis is wel in zijn geheel toegewezen. Bakker moet ook aan drie slachtoffers tenminste 5.000 euro smartegeld betalen.

De 51-jarige Amerikaans-Nederlandse verslavingsdeskundige zou volgens het OM ontucht hebben gepleegd met negen vrouwen, van wie twee meisjes slechts 15 jaar oud waren. Bij één van hen is volgens de rechtbank verkrachting bewezen.

NRC-redacteur Pinedo, aanwezig in de rechtszaal, twitterde:

Twitter avatar PinedoNRC Danielle Pinedo Bij zesde slachtoffer in zaak #Keithbakker zegt rechter: verkrachting minderjarige bewezen

Bij twee van de negen vrouwen werd volgens de rechter niet overtuigend bewezen dat de seksuele handelingen gedwongen plaatsvonden.

Wel is in andere gevallen bewezen dat Bakker zijn slachtoffers bedreigde en onder druk zette om niks over de seksuele handelingen te vertellen.

Rechtbank: verklaringen van Bakker wisselden ‘nogal eens’

Het gros van de veronderstelde slachtoffers was onder behandeling in Bakkers Amsterdamse kliniek. Bakker heeft toegegeven met vrouwen “bepaalde seksuele grenzen” te hebben overschreden. Wel zei hij eerder al te vinden dat de verhalen van de vermeende slachtoffers waren aangedikt.

De rechter leek vandaag niet mee te willen gaan in die redenatie. NRC-redacteur Stijn Bronzwaer twitterde vanuit de rechtszaal:

Twitter avatar nextstijn Stijn Bronzwaer Volgens de rechter wisselden de verklaringen van #keithbakker ‘nogal eens’, itt ‘consequente verklaringen van de slachtoffers

Bakker heeft altijd met klem ontkend dat hij meisjes heeft gedwongen of bedreigd, laat staan dat hij ze zou hebben verkracht. Maar bij drie slachtoffers is dat volgens de rechtbank dus toch bewezen, aldus Bronzwaer, omdat er sprake was van psychische dwang.

Bakker zat al jaar vast - voorarrest wordt afgetrokken van straf

Bakker pleegde zijn misbruik steeds volgens hetzelfde patroon, bleek eerder tijdens de rechtszaak. Een therapiesessie met meisjes met alcohol- of eetproblemen bij Bakker thuis. Blijven slapen. Samen in bed porno kijken. En steeds iets verder gaan.

De kans dat Bakker in herhaling valt, zou volgens het OM reëel zijn. Volgens zijn advocate is Bakker in de meeste gevallen echter “gezwicht voor de verleiding.” Bakker zelf heeft verklaard dat hij destijds “totaal de weg kwijt was” en verslaafd was aan seks.

De seksuele escapades van Bakker kwamen eind 2010 aan het licht. Naar aanleiding daarvan besloot de NCRV zijn bekende programma Family Matters van de buis te halen.

Vorig jaar april meldde Bakker zich bij de politie. Sindsdien zit de ooit zo populaire verslavingsgoeroe vast. Dit voorarrest zal van zijn straf worden afgetrokken.