Iraakse ‘Al-Qaeda’ eist bloedige aanslagen op

Een brandweerman rent langs een brandend autowrak in de stad Ramadi, hier ontploften gisteren twee autobommen.
Een brandweerman rent langs een brandend autowrak in de stad Ramadi, hier ontploften gisteren twee autobommen. Foto AFP

Een aan Al-Qaeda geaffilieerde Iraakse terreurbeweging heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslagen van gisteren waarbij zeker 36 mensen omkwamen en bijna honderdvijftig mensen gewond raakten.

De Islamitische Staat van Irak (ISI), deed dat op een islamistische website, meldt persbureau Reuters. Volgens de groep zijn de aanslagen een reactie op de campagne van “detentie, marteling en het confisqueren van soennitisch grondgebied” door de autoriteiten in en rondom Bagdad. ISI waarschuwde ook voor meer aanslagen “de komende dagen”. Vorige maand eiste ISI ook al de verantwoordelijkheid op van tientallen aanslagen die meer dan 52 mensen het leven kostten.

Gisteren kwamen er in hoofdstad Bagdad tien mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag met een autobom, bijna veertig anderen raakten daarbij gewond. Ook in de ten noorden van de hoofdstad gelegen steden Dibis, Kirkuk, Samarra, Baquba en Taji vonden aanslagen plaats. Gisteren werd al vermoed dat de Iraakse tak van Al-Qaeda achter de aanslagen zat. Volgens militair woordvoerder Dhia al-Wakeel wil de groep “laten zien dat ze onze recente stabiele situatie kunnen doorbreken, maar dit zal onze veiligheidsdiensten niet ontmoedigen.”

Een reportage van Al Jazeera over de aanslagen van gisteren:

In Irak zijn de spanningen tussen de shi’itische, soennitische en Koerdische in de regering opgelaaid sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, volgens critici zouden die spanningen kunnen leiden tot nieuw sektarisch geweld vergelijkbaar met de bijna-burgeroorlog in 2006-2007. Hoewel de situatie in Irak stabieler is dan toen, vinden er nog dagelijks aanslagen plaats.