IMF: 325 miljard euro opgehaald voor crisisbestrijding

Lagarde (links) naast het hoofd van de Centrale Bank van Mexico, Agustin Carstens, op de G20-bijeenkomst.
Lagarde (links) naast het hoofd van de Centrale Bank van Mexico, Agustin Carstens, op de G20-bijeenkomst. Foto AFP / Alex Wong

Het Internationaal Monetair Fonds heeft 325 miljard dollar opgehaald voor het noodfonds om de stabiliteit van de eurozone mee te garanderen. Dat meldde het IMF vanavond in een verklaring.

“De middelen zijn beschikbaar voor crisisbestrijding en om er zeker van te zijn dat elk IMF-lid aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen”, zei directeur Christine Lagarde na afsluiting van gesprekken met de G20, twintig economische grootmachten van de wereld. Volgens haar toont de gezamenlijke inspanning aan dat er “een sterke wil is bij de internationale samenleving om mondiale financiële stabiliteit veilig te stellen en het herstel van de wereldeconomie een sterkere basis te geven”.

Lagarde zei eerder dat een bedrag van meer dan 300 miljard genoeg zou zijn als stok achter de deur. Drie maanden geleden was het beoogde bedrag hoger, maar sindsdien konden meerdere eurolanden gemakkelijker aan kapitaal komen dan gedacht - ook al zorgde een recordlening van Spanje vorige week voor nieuwe onrust.

Japan zou 45 miljard euro bijdragen, de Scandinavische landen bijna 20 miljard en Polen 6 miljard. Groot-Brittannië maakte vandaag bekend ruim 11 miljard euro te willen uitlenen, hetzelfde bedrag als Saoedi-Arabië toezegde. De eurolanden moeten zelf voor ongeveer 150 miljard zorgen. Ook Indonesië, Maleisië, Rusland, India, China, Thailand en Brazilië zouden toezeggingen hebben gedaan, maar willen de hoogte daarvan nog niet publiekelijk maken.

‘Je kunt Spanje of Italië er niet mee redden’

Het opgehaalde bedrag is substantieel, maar geen definitieve oplossing voor de eurocrisis, zegt economieredacteur Melle Garschagen:

“Toen het IMF in november 2011 bij leden aanklopte voor een bijdrage, was de boodschap dat de eurozone eerst zelf maar moest aantonen dat ze bereid waren de eigen crisis goed aan te pakken. Dat is inmiddels min of meer gebeurd met het samenvoegen van de noodfondsen EFSF en ESM. Het resultaat is deze ophaalronde. 325 miljard euro is een substantieel bedrag, maar niet definitief voldoende om een eurocrisis te bezweren. Je kunt grote Europese economiën als Spanje of Italië er niet mee overeind houden, mocht het daar echt mis gaan.”

Daar komt bij, zegt Garschagen, dat een aantal landen ook wel iets terug wil voor de financiële toezegging.

“Brazilië, bijvoorbeeld, heeft de bijdrage afhankelijk gemaakt van grotere zeggenschap bij het IMF. Ze willen dat de aandacht niet alleen naar de eurozone gaat, maar ook andere delen van de wereld op steun kunnen rekenen als dat nodig is.”

Met de nieuwe toezeggingen zou het IMF de totale kas die bestemd is voor landen in financiële problemen bijna hebben verdubbeld.