Een stem met vertelkracht

cd soul ****

Szjerdene: The Patchwork

Het openingsnummer van deze debuut-EP van zangeres Szjerdene is een van de mooiste soulnummers in tijden. Blue Lullaby opent met een lome, diep echoënde, krakende beat. „In my heart it is cold”, zingt de opkomende Britse zangeres met een stem die beheerst, helder en kleurrijk is. Het is een melancholisch en kalm liedje dat klinkt als de herfst. Het overheersende thema wordt bepaald door een rustig tokkelende gitaar, later aangevuld door strijkers en mooie pianotonen, en een gure wind die waait in de echo’s.

Szjerdene maakt voortdurend dramatische keuzes. In Turn wisselt ze sprookjesachtig zacht af met aanzwellende soul; in Go worden zang en muziek aan het einde van het nummer steeds kwetsbaarder en kaler. In 4th Stranger put ze tegelijk uit soul en Britse dancemuziek.

Szjerdene toont zich op haar EP in slechts vier nummers een zangeres vol vertelkracht die met haar warme klanken met hier en daar een emotionele trilling steeds de details van haar muziek weet uit te lichten; van de lichtste pianotoon tot het diepste basgeluid.