‘Directeur Wereldomroep wil niet volledige vertrekpremie claimen’

De raad van toezicht van de Wereldomroep gaat de vertrekregeling van algemeen directeur Jan Hoek voorleggen aan minister van Bijsterveldt (Media, CDA). Hoek zelf is bereid “water bij de wijn” te doen. Hij wil niet het hele bedrag – meer dan één miljoen euro – waar hij recht op heeft gaan claimen. Dat zegt Fons van Westerloo, lid van de raad van toezicht tegen NRC Handelsblad.

De hoofdvestiging van de Wereldomroep in Hilversum. Foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte
De hoofdvestiging van de Wereldomroep in Hilversum. Foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte De hoofdvestiging van de Wereldomroep in Hilversum. Foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

De raad van toezicht van de Wereldomroep gaat de vertrekregeling van algemeen directeur Jan Hoek voorleggen aan minister van Bijsterveldt (Media, CDA). Hoek zelf is bereid “water bij de wijn” te doen. Hij wil niet het hele bedrag – meer dan één miljoen euro – waar hij recht op heeft gaan claimen. Dat zegt Fons van Westerloo, lid van de raad van toezicht tegen NRC Handelsblad.

De riante premie bij onvrijwillig vertrek dateert volgens Van Westerloo uit een periode “dat het niet op kon bij de publieke omroep”. Van Westerloo:

“Hoek heeft recht op die premie, maar in het contract staat ook dat de uitvoering moet worden voorgelegd aan de minister. Dat zullen we zeker doen. In het contract staat overigens niet dat de minister moet instemmen.”

Directeur wil overleg met Van Westerloo over lager bedrag

Hoek heeft Van Westerloo al laten weten dat hij wel wil praten over een lager bedrag. Van Westerloo:

“Dan kom je ergens uit tussen een miljoen en 4,5 ton. Dat is het bedrag waarop hij volgens het sociaal plan recht heeft. Hij heeft ook geen zin om als graaier te boek te staan. Hij kan het ook niet helpen dat hij dat in zijn contract heeft staan.”

Vertrekpremie pijnlijk omdat de Wereldomroep drastisch moet bezuinigen

Van Westerloo reageert op het bericht in NRC Handelsblad dat Jan Hoek bij zijn vertrek als algemeen directeur meer dan één miljoen euro kan incasseren. Voor zover bekend gaat het om de hoogste vertrekpremie ooit bij de publieke omroep.

Dat is pijnlijk omdat de Wereldomroep van het kabinet drastisch moet reorganiseren en bezuinigingen. Het jaarlijkse budget daalt van 46 naar 14 miljoen euro. Van de 350 werknemers worden er 270 ontslagen. Voor het personeel dat weg moet, is met de bonden een sociaal plan overeengekomen.

Jan Hoek (55) is een van de werknemers die vertrekt. Volgens de raad van toezicht van de Wereldomroep werkt hij enkel nog lopende zaken af. Zoals alle werknemers kan Hoek een beroep doen op het sociaal plan. Een berekening leert dat hij dan 4,5 ton mee kan krijgen. Maar het vertrek van Hoek gaat mogelijk meer kosten omdat hij een aparte regeling heeft.

Premie is afgesproken bij zijn aanstelling

Bij zijn aanstelling als financieel directeur in 1995 is geregeld dat Hoek een premie kan krijgen bij onvrijwillig vertrek. Toen hij in 2005 algemeen directeur werd, is dat opnieuw vastgelegd door de toenmalige voorzitter van de raad van toezicht, oud-minister Hans van den Broek. Het levert Hoek nu meer dan één miljoen euro op als hij opstapt. Hoek zelf ontkent noch bevestigt het bedrag. Hij zei gisteren tegen NRC Handelsblad: “Als er in het verleden afspraken zijn gemaakt die tot rechten kunnen leiden in de toekomst, dan ligt het ook in de toekomst of die rechten worden aangesproken.” Riante vertrekregelingen in publieke sector liggen al jaren onder vuur.

Raad van toezicht zoekt opvolger voor Hoek

De raad van toezicht zoekt inmiddels een opvolger voor Hoek die de nieuwe, afgeslankte Wereldomroep gaat leiden. Vanaf volgend jaar valt de omroep onder het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Dan richt de Wereldomroep zich via internet enkel nog op de verspreiding van het vrije woord en het aanbieden van onafhankelijke informatie aan mensen in landen zonder vrije pers.

Riante vertrekvergoedingen in de (semi) publieke sector, zoals de publieke omroep, wekken bij de politiek al jaren ergernis op. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft het kabinet afspraken over vertrekpremies aan een maximum gebonden. Maar de nieuwe Wet Normering Topinkomens, die nog voor advies bij de Raad van State ligt, geldt bij inwerkingtreding alleen voor nieuwe afspraken. De regeling van Jan Hoek wordt hierdoor niet aangetast.