Direct gekozen voorzitter voor nieuwe vakbeweging

De nieuwe vakbeweging in oprichting, de opvolger van de huidige FNV, krijgt in juni een tijdelijk voorzitter. Die opvolger van huidig FNV-voorzitter Agnes Jongerius, krijgt de taak om rechtstreekse verkiezingen voor te bereiden voor een definitieve voorzitter.

Betrokkenen binnen de FNV hebben dat bevestigd. Maandag voert de top van de FNV daarover overleg met oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) die afgelopen december door de 19 voorzitters van de bij de FNV aangesloten bonden de opdracht heeft gekregen om die nieuwe vakbeweging vorm te geven.

Klijnsma zal maandag op eenconferentie in Soesterberg haar plannen met de contouren voor die nieuwe vakbeweging toelichten. Zij wil haar voorstel op 1 mei formeel wil presenteren. Een maand later moet de vakbeweging formeel worden opgericht. De oude FNV blijft voorlopig nog bestaan. De interim-voorzitter zal ook aan die koepel leiding geven. Klijnsma levert de kandidaten aan voor die tijdelijke functie.

De gekozen voorzitter moet een einde maken aan de machtstrijd en onoverzichtelijke mandaten die vorig jaar bijna leidde tot een scheuring binnen de FNV. Maar het voorstel ligt nu al gevoelig bij de drie grote FNV-bonden: Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten en FNV Bouw. Zij vinden dat een gekozen bondsvoorzitter gecontroleerd moet worden door een bondsparlement, waar verantwoording aan moet worden afgelegd. „De wereld is iets te spannend om zo’n voorzitter vier jaar lang ongecontroleerd zijn gang te laten gaan”, aldus een betrokkene.

Intern is er ook onenigheid over de besteding van de miljoenen euro’s aan contributiegelden die jaarlijks binnenkomen . De meeste kleine bonden voelen er niets voor om hun contributiegelden af te staan aan het bestuur van die nieuwe vakbeweging. Zij vrezen verlies aan identiteit als zij de zeggenschap over hun contributiegelden geheel of gedeeltelijk kwijt raken aan zo’n centraal orgaan. De drie grote bonden zijn wel voor centralisering van de contributies.