CPB levert doorberekeningen af bij Catshuis; vanaf 18.00 uur overleg

VVD-onderhandelaar Stef Blok met koffie op het terras van het Catshuis.
VVD-onderhandelaar Stef Blok met koffie op het terras van het Catshuis. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman

Het Centraal Planbureau heeft de bezuinigingsmaatregelen van VVD, CDA en PVV doorgerekend en de resultaten vanmiddag voorgelegd aan de onderhandelaars. Dat meldt de NOS. Als men er zich in kan vinden, zou er begin volgende week een akkoord kunnen zijn.

Om 18.00 komen de onderhandelaars weer bij elkaar om de doorrekeningen te bespreken. De afgevaardigden van de drie partijen hebben er nu zeven weken van Catshuisgesprekken op zitten. Vorige week werd een voorlopig akkoord bereikt, dat vervolgens bij het CPB is neergelegd. Aan het CPB was het de taak om te berekenen:

  • wat de gevolgen zouden zijn voor het begrotingstekort. Dat moet van Brussel in 2013 onder de 3 procent uitkomen.
  • wat de gevolgen zouden zijn voor de koopkracht. Hoe beïnvloedt het de financiële situatie van bijvoorbeeld jongeren, ouderen en minima?
  • wat het effect is op de economische groei. Sinds het begin van de onderhandelingen waarschuwen economen (onder wie CPB-directeur Teulings) ervoor dat te veel bezuinigen de economie juist kan schaden.

De onderhandelaars Rutte en Verhagen wilden vandaag erg weinig zeggen over de cijfers en wat ervan te verwachten valt:
http://nos.nl/video/364460-rutte-en-verhagen-zeggen-weinig-over-cpbcijfers.html

Als de cijfers het gewenste effect hebben, dan is het goed denkbaar dat maandag of dinsdag het definitieve akkoord gepresenteerd wordt. Maar zekerheid daarover is er niet. Bovendien zullen de laatste twee tweets van Geert Wilders, waarin hij de CDA aanvalt, de sfeer aan tafel niet ten goede komen.