Cannes selecteert film Wes Anderson

22 mannen dingen in mei mee om de Gouden Palm op het 65ste filmfestival van Cannes. Enkele blikvangers in de selectie die gistermiddag in Parijs werd bekendgemaakt zijn de nieuwe films van David Cronenberg (Cosmopolis), Wes Anderson (Moonrise Kingdom), Michael Haneke (Amour), Matteo Garrone (Reality) en John Hillcoat (Lawless), naar een scenario van rocker/schrijver Nick Cave.

Geen Nederlandse maar wel drie Franse filmmakers haalden de competitie: Alain Resnais, Leos Carax en Jacques Audiard. Die laatste is geselecteerd met De Rouille et d’Os.

Met openingsfilm Moonrise Kingdom van Anderson kiest Cannes voor het tweede jaar op rij voor een Amerikaanse komedie, nadat Woody Allen vorig jaar mocht openen met Midnight in Paris. De film van Anderson wordt ook getipt als een van de kanshebbers op de Gouden Palm, net als Killing them Softly van Andrew Dominik, met Brad Pitt in de hoofdrol, en Paperboy van Lee Daniels, waarvoor hoofdrolspeelster Nicole Kidman voor het eerst sinds 2003, toen Dogville van Lars von Trier in de selectie zat, weer naar Cannes komt.

Ook de Britten leveren een kanshebber met The Angel’s Share van Ken Loach, een wrange komedie over een Schotse ex-crimineel die aan misdaad en armoede ontsnapt in een whiskydistilleerderij. Ook nog in competitie: de langverwachte verfilming van Jack Kerouacs cultklassieker On the Road door Walter Salles.

Ook buiten de officiële competitie pakt Cannes nog uit met een reeks bezienswaardigheden. Er is een docu over het leven van Roman Polanski en een documentaire, gemaakt door voorzitter Gilles Jacob zelf, over de geschiedenis van het festival met nooit eerder vertoonde beelden van achter de coulissen. De jaarlijkse filmles komt deze keer van Philip Kauffman (The Unbearable Lightness of Being; scenarist van Indiana Jones), naar aanleiding van de vertoning van zijn film Hemingway & Gellhorn, over de woelige liefdesrelatie tussen de latere Nobelprijswinnaar literatuur en de legendarische oorlogscorrespondente - gespeeld door Kidman - ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog.

De slotfilm is Therese Desqueyroux van de Franse regisseur Claude Miller, die begin deze maand overleed, kort na het voltooien van de film.