Topman PostNL Koorstra stapt op

Foto PR

De bestuursvoorzitter van PostNL, Harry Koorstra, stapt per direct op. Dat heeft het bedrijf vanavond bekendgemaakt. In een persverklaring zegt Koorstra dat hij een meningsverschil met de Raad van Commissarissen heeft over de koers van het bedrijf.

Koorstra zegt in de verklaring dat de samenwerking met commissarissen de laatste tijd “uiterst moeizaam” verliep. Daarom leek het de bestuursvoorzitter beter om op te stappen. Hij gaat weg zonder vertrekregeling “omdat wat mij betreft principes voorop staan”, aldus Koorstra. De voorzitter van de Raad van Commissarissen, Piet Klaver, zegt het vertrek van Koorstra te betreuren. “In meer dan twintig jaar heeft Harry een belangrijke bijdrage geleverd in vaak zeer uitdagende omstandigheden”.

Vertrek Koorstra komt op moment dat PostNL in grote problemen zit

Het vertrek van Koorstra komt op een moment dat PostNL in zwaar weer verkeert, zegt onze economieredacteur Steven Derix:

“Uit het persbericht is duidelijk dat Koorstra en de commissarissen ruzie hadden over de koers van het bedrijf. PostNL zit in een moeilijke situatie want het bedrijf moet zichzelf opnieuw uitvinden. De postmarkt loopt terug: ieder jaar worden er minder brieven verstuurd. De grote vraag is daarom waar PostNL nu in moet investeren.”

Derix schetste de moeilijke situatie van PostNL dinsdag ook in een artikel in NRC Handelsblad:

“PostNL moet alle zeilen bijzetten om te overleven in een postmarkt die elk jaar krimpt met 6 tot 8 procent. In de afgelopen jaren werden alle postkantoren gesloten en werden tienduizenden postbodes ingeruild voor freelance bezorgers. Nu gaat ook de logistieke keten op de schop. In 2013 zullen de 172 bestelkantoren in het land zijn gesloten.”

Lid van Raad van Bestuur voorgedragen als nieuwe bestuursvoorzitter

De Raad van Commissarissen wil Herna Verhagen, lid van de Raad van Bestuur, benoemen als nieuwe bestuursvoorzitter van PostNL. Verhagen heeft bijna twintig jaar ervaring binnen het bedrijf, onder meer als commercieel directeur en directeur personeelszaken.