Pasteitje mensenvlees

Sweeney Todd leeft! De moordlustige barbier die de resten van zijn slachtoffers in pasteitjes verwerkte, is springlevend en woont in Brazilië. Daar werden verleden week een man en twee vrouwen opgepakt die ervan worden verdacht mensenvlees in hun empanadas te hebben gestopt. Deze deeghapjes worden doorgaans gevuld met rundvlees, kip of vis en zijn een bekende snack in heel Zuid-Amerika.

Het bewuste kanibalentrio wilde de menselijke delicatesse niet alleen voor zichzelf houden, maar verkocht zijn dubieuze hapjes ook aan honderden onwetende buurtgenoten. Het schijnt zelfs dat deze bekendstonden als de lekkerste empanadas in de omgeving.

Geïnspireerd door dit onsmakelijke en bizarre verhaal maakte ik deze week zelf ook een stel empanadas. Terwijl de gevulde deeghapjes in de oven gaar werden, vertelde ik het verhaal van de Brazilianen in geuren en kleuren aan mijn nietsvermoedende tafelgenoot. „Wat stop jij er eigenlijk in?” vroeg ze achterdochtig. Waarop ik geheimzinnig lachte en antwoordde: „Kijk donderdag maar in de krant.”

Doe de bloem en een snuf zout in een grote kom en meng goed door elkaar. Snijd de roomboter in kleine blokjes en kneed door de bloem tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg een losgeklopt ei en een paar eetlepels koud water toe om er een soepel deeg van te maken. Kneed een paar minuten en zet dan een half uurtje apart.

Begin in de tussentijd met de vulling van de empanadas. Leg twee eieren tien minuten in kokend water en laat schrikken. Bak het gehakt rul, voeg naar smaak peper en zout, paprikapoeder en oregano toe. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak even mee met het gehakt. Voeg het blik tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag. Snijd de de eieren klein en de olijven in plakjes. Voeg toe aan het gehakt en schep een paar keer om. Door de tomatenblokjes kan de vulling erg vochtig worden, probeer daarom een beetje van het vocht af te gieten of weg te scheppen.

Verdeel na een half uur het deeg in vijftien balletjes en rol met de deegroller uit tot de lapjes ongeveer drie millimeter dik zijn. Leg een beetje van de empanadavulling op de deeglapjes en vouw dicht. Druk de randjes met je vingers goed aan. Splits het laatste ei en bestrijk de empanadas met een beetje eigeel. Leg op een stuk bakpapier in de oven en bak op 180 graden in ongeveer 30 minuten af. De empanadas doen het goed als tussendoortje of borrelhapje, maar kunnen ook met een frisse salade als hoofdgerecht worden gegeten.