Ook Virginia Woolf (1882-1941) opgenomen in Bibliothèque de la Pléiade

Na Marguerite Duras is nu ook het oeuvre van de modernistische Engelse schrijfster Virginia Woolf (1882-1941) toegevoegd aan de prestigieuze Bibliothèque de la Pléiade. Dit meldt Le Monde. Met Woolf en Duras telt de reeks nu in totaal negen vrouwelijke auteurs.

Geheel gebruikelijk is het niet, dat niet-Franse auteurs in de prestigieuze reeks van de Franse uitgeverij Gallimard worden opgenomen. De Bibliothèque de la Pléiade, die sinds de jaren dertig van de vorige eeuw bestaat, is voornamelijk bedoeld voor Franstalige literatuur. Voor grote Britse auteurs als Jane Austen, William Shakespeare, en nu dus Virginia Woolf, worden echter uitzonderingen gemaakt.

De boeken uit de Pléiade-reeks zijn in de regel prachtig en klassiek vormgegeven. Ze zijn in leer gebonden, hebben een gouden band en zijn gedrukt op bijbelpapier. In de reeks zijn tot nu toe vijfhonderd titels van gecanoniseerde schrijvers uitgebracht.

Virginia Woolf geldt tot op de huidige dag als een van de belangrijkste twintigste-eeuwse literaire verniewers. Met haar man Leonard Woolf, met wie Virginia in 1912 zou trouwen, tradt ze toe tot het invloedrijke schrijversgezelschap de Bloomsbury Group. Ook richtte ze met haar man de uitgeverij Hogart Press op. Daar werden de werken van T.S. Eliot, E.M. Forster en Katherine Mansfield uitgegeven.

In 1915 debuteerde Woolf met The Voyage Out, waarin de romanpersonage Clarrisa Dalloway wordt geïntroduceerd die in Woolfs bekendste roman Mrs. Dalloway uit 1925, een hoofdrol zou vertolken. Sinds Woolfs debuut stond haar experimentele, modernistische fictie in het teken van de relatie tussen het individu en maatschappelijke en historische krachten. In 1941 beroofde Woolf zich van het leven.