Omzet Akzo Nobel stijgt, winst daalt

Verfconcern Akzo Nobel heeft het afgelopen kwartaal veel last gehad van hogere grondstofprijzen, zoals de sterk gestegen olieprijs. Het bedrijf wist de omzet de afgelopen drie maanden wel te vergroten door hogere prijzen te vragen, maar de winst daalde onder meer door reorganisatiekosten.

Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers van het bedrijf. De omzet van Akzo Nobel steeg in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar van 3,76 miljard euro naar 3,97 miljard euro, een stijging van zo’n 6 procent. De winst daalde van 132 miljoen euro naar 70 miljoen euro.

Ook de rest van dit jaar verwacht het bedrijf last te hebben van moeilijke economische omstandigheden en hoge grondstofprijzen. Akzo Nobel probeert de duurdere grondstoffen door te berekenen in de prijzen, wat het effect moet dempen.

Hoe dat uitpakt, is goed te zien bij de verftak van Akzo Nobel. Daar steeg de omzet het afgelopen kwartaal met 4 procent, door hogere prijzen, maar het volume daalde met 4 procent door de moeilijke economische omstandigheden. Als bijvoorbeeld de huizenmarkt stilligt, merkt Akzo Nobel dat meteen in de omzet van de verfdivisie.

Het onderdeel van het bedrijf dat zich bezighoudt met onder meer coatings voor schepen zag de omzet het afgelopen kwartaal stijgen met 11 procent. Het aandeel Akzo Nobel stond vanochtend op 44,06 euro per aandeel, een winst van ongeveer 2 procent.