Monumentale begraafplaats in Asser bos geschonden

Vernielingen op de Zuiderbegraafplaats in het Asser Bos.
Vernielingen op de Zuiderbegraafplaats in het Asser Bos. Foto’s Sake Elzinga

Op de Zuiderbegraafplaats aan de Beilerstraat in Assen zijn zeventig grafzerken en grafzuilen omgetrapt en vernield.

Een bezoeker ontdekte de ravage gisteren toen hij het kerkhof bezocht. De politie is een technisch onderzoek begonnen en verwacht aangiften van nabestaanden, aldus een woordvoerder.

De begraafplaats is eigendom van de gemeente Assen, die de schade zal inventariseren en contact zal zoeken met nabestaanden en rechthebbenden. „Dit is een uitermate trieste zaak en vooral schokkend voor de nabestaanden”, aldus een woordvoerder van de gemeente Assen. „Ik kan me niet voorstellen wat de mensen heeft bezield die dit hebben aangericht.”

De begraafplaats wordt sinds enkele jaren alleen nog gebruikt voor bijzettingen; nieuwe graven komen er niet meer. Veel vernielde grafzerken, waarvan sommige in brokken uiteen zijn gevallen, zijn vaak meer dan honderd jaar oud. Enkele graven zijn tien tot twintig jaar oud.

Volgens een gemeentewoordvoerder kan het nog een klus zijn om rechthebbenden te traceren. „Misschien zitten mensen in het buitenland of zijn ze moeilijk te vinden.” Wie voor de schade opdraait, is onduidelijk. De gemeente gaat ervan uit dat de graven worden hersteld. „Al kan dit ook een verzekeringskwestie worden”, aldus de woordvoerder. Als nabestaanden het onderhoud hebben afgekocht, draait de gemeente voor de schade op.

Het is niet de eerste vernieling op de begraafplaats. In februari werden planten, vazen en een hekwerk vernield. In 2006 werden zo’n twintig grafstenen vernield. Daders van die vernielingen zijn nooit gevonden.

De Asser begraafplaats, zes hectare groot, ligt in het Asser bos en omvat circa 5.100 graven. Hij werd aangelegd tussen 1887 en 1892 in Engelse landschapsstijl. Het smeedijzeren toegangshek uit 1892 en het lijkenhuisje zijn rijksmonumenten. De begraafplaats zelf is een provinciaal monument.