India test voor het eerst een langeafstandsraket

De Agni V-raket tijdens een parade in New Delhi in januari van dit jaar. Vandaag testte India de langeafstandsraket die China kan bereiken.
De Agni V-raket tijdens een parade in New Delhi in januari van dit jaar. Vandaag testte India de langeafstandsraket die China kan bereiken. Foto AFP / Raveendran

India heeft vannacht voor het eerst een langeafstandsraket getest. De raket heeft een bereik van 5.000 kilometer en zou daarom steden in China en Europa kunnen raken. Het land claimt dat de lancering succesvol was.

De zogenoemde Agni V-raket (‘agni’ betekent vuur in het Hindi en het Sanskriet) is het resultaat van een raketprogramma dat vooral opgezet is om dreiging vanuit het dominante China te kunnen pareren. Als de test inderdaad succesvol blijkt, treedt India toe tot een select rijtje van landen die raketten bezitten die intercontinentale doelen kunnen bereiken. Vooralsnog hebben alleen China, Frankrijk, Rusland, de VS en Groot-Brittannië zulke wapens.

In 2010 testte India met succes de Agni-II, een raket voor de middellange afstand die ruim 2.000 kilometer ver zou kunnen reiken.

Volgens de Indiase regering moet de nieuwe raket niet als een bedreiging gezien worden. “We hebben een beleid van niet-als-eerst-gebruiken voor al onze raketsystemen en hebben geen specifiek land op het oog. Dit is voor niemand een gevaar”, zei een bron bij de regering.