Fraudeverdachte deed zaken met alle Vestia-banken

Nieuwbouw van Vestia in Scheveningen. Foto NRC / Bas Czerwinski

Het schandaal rond woningcorporatie Vestia breidt zich steeds verder uit. Vrijwel alle dertien banken waar de woningcorporatie renteverzekeringen (derivaten) bij afsloot, hebben zaken gedaan met fraudeverdachte Arjan G.. Dat bevestigen betrouwbare bronnen rond Vestia aan NRC Handelsblad.

Arjan G. is de tussenpersoon die wordt verdacht van omkoping van Vestia’s kasbeheerder Marcel de V.

In totaal had Vestia meer dan vierhonderd renteverzekeringen bij banken in binnen- en buitenland. De meeste contracten had Vestia met ABN Amro en Deutsche Bank, maar het gaat ook om Britse, Franse, Zwitserse en Amerikaanse banken. Alle dertien banken worden vanmiddag genoemd in NRC Handelsblad. De banken weigeren op dit moment commentaar te geven.

Of alle zaken die de banken via Arjan G. met Vestia deden dubieus waren, is niet te zeggen. Slechts een deel van de vierhonderd contracten liep via Arjan G.. Justitie doet momenteel onderzoek naar de zaak en de betrokken banken. Ook financiële toezichthouders kijken naar de rol die banken hebben gespeeld.

Vestia in financiële nood

Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland (79.000 huurhuizen), is in financiële nood geraakt door speculatie met risicovolle renteverzekeringen. Arjan G., een partner van het kleine bemiddelingsbureau FiFa Finance in Laren, zou van banken een hoge courtage hebben ontvangen voor lucratieve contracten. Een deel van het geld zou hij hebben doorgesluisd naar Marcel de V. Beiden worden verdacht van omkoping, witwassen en belastingfraude.

Marcel de V. is in hechtenis genomen, Arjan G. niet omdat hij meewerkt met Justitie.