Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Extra huurverhoging voor ‘rijke huurders’ uitgesteld

Foto Hollandse Hoogte/Peter Hilz

De extra huurverhoging voor huurders met relatief hoge inkomens wordt niet op 1 juli ingevoerd. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de beslissing is de uitspraak van de rechter vorige week dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens van huurders aan de verhuurders mag verstrekken voor de nieuwe wet die de extra huurverhoging toestaat van kracht is. Het betreffende wetsvoorstel ligt echter nog ter behandeling in de Eerste Kamer, waarmee de inmiddels verstrekte inkomensgegevens ongeldig zijn.

Spies wil huur verhogen met maximaal vijf procent bovenop de inflatie

Spies wil dat woningcorporaties de mogelijkheid krijgen de huren voor huishoudens met een inkomen van boven de 43 duizend euro met maximaal vijf procent boven op de inflatie te verhogen. Omdat de woningcorporaties een voorstel tot huurverhoging minimaal twee maanden van tevoren aan de huurder bekend moeten maken, stelt de minister de verhoging uit, zo meldt persbureau Novum.

Hoewel de rechter vorige week al bepaalde dat de verstrekking van inkomensgegevens van huurders door de Belastingdienst illegaal was, hield Spies gisteren nog vol dat de huurverhoging gewoon per 1 juli doorgang zou kunnen vinden. Nu komt zij daar op terug.

Corporaties kunnen nu kiezen

Omdat de corporaties de huren slechts eenmaal per jaar mogen verhogen, hebben ze nu twee opties. Ze kunnen per 1 juli voor alle huurders de reguliere huurverhoging - dit jaar 2,3 procent - doorvoeren, waardoor de extra huurverhoging pas vanaf 1 juli 2013 mogelijk is, of ze kunnen alle huurverhogingen aanhouden.

De huren worden dan zodra de nieuwe wet van kracht is verhoogd met de inflatie en de eventuele extra verhoging. Na inwerkingtreding van de wet kunnen de corporaties direct via een digitaal loket de inkomensgegevens van hun huurders opvragen, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Wanneer de Eerste Kamer over het wetsvoorstel stemt, is nog onbekend. Het kabinet verwacht echter dat de senaat het voorstel ‘voortvarend zal behandelen’, schrijft Spies aan de Tweede Kamer.