‘EU schorst sancties Birma jaar op’

De EU is van plan de sancties tegen Birma op te schorten vanwege onder meer de grote vrijheid die oppositieleider Aung San Suu Kyi de afgelopen maanden heeft gekregen. Foto AFP / Soe Than Win

De Europese Unie schort de meeste sancties tegen Birma een jaar lang op. In die periode bekijkt de Unie in hoeverre democratische hervormingen worden doorgevoerd. Dat hebben bronnen bij de EU vanavond gezegd.

Hoewel de beslissing pas maandag officieel wordt genomen door de 27 ministers van Buitenlandse zaken van de EU-lidstaten, is er al een principeakkoord bereikt, zo meldt persbureau AP vanavond. De sancties worden voor een jaar opgeschort met de mogelijkheid om na zes maanden het besluit te heroverwegen. Op dit moment zijn er sancties ingesteld tegen achthonderd bedrijven en bijna vijfhonderd mensen. Het embargo op wapens en op middelen die gebruikt kunnen worden voor repressie wordt gehandhaafd.

Birma lijkt een opmerkelijke transitie naar een democratie in gang te hebben gezet. Vorig jaar droeg de junta in het land de macht over aan een nieuwe regering die een reeks hervormingen doorvoerde. De regering ging onder andere de dialoog aan met oppositieleidster Aung San Suu Kyi en gaf haar toestemming deel te nemen aan tussentijdse parlementsverkiezingen. Bij die verkiezingen behaalde ze een zetel en scoorde haar partij bijzonder goed.

De Britse premier David Cameron heeft vorige week een bezoek aan Birma gebracht. Hij was de eerste westerse regeringsleider die het land bezocht sinds het leger de touwtjes heeft laten vieren. Buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton is van plan aan het einde van deze maand een bezoek te brengen aan Birma.