Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Directeur Wereldomroep kan met meer dan miljoen euro vertrekken

Foto Hollandse Hoogte / Piet den Blanken

Jan Hoek kan bij zijn vertrek als algemeen directeur van de Wereldomroep meer dan één miljoen euro incasseren. Dat melden bronnen binnen de Wereldomroep aan NRC Handelsblad. Voor zover bekend gaat het om de hoogste vertrekpremie ooit bij de publieke omroep.

Update 20 april, 13.55 uur: De raad van toezicht van de Wereldomroep gaat de vertrekregeling van Hoek voorleggen aan minister van Bijsterveldt (Media, CDA). Hoek zelf is bereid “water bij de wijn” te doen. Hij wil niet het hele bedrag – meer dan één miljoen euro – waar hij recht op heeft gaan claimen. Dat zegt Fons van Westerloo, lid van de raad van toezicht tegen NRC Handelsblad.

Wereldomroep moet drastisch bezuinigen

De Wereldomroep moet van het kabinet drastisch reorganiseren en bezuinigingen. Het jaarlijkse budget daalt van 46 naar 14 miljoen euro. Van de 350 werknemers worden er 270 ontslagen. Voor het personeel dat weg moet, is met de bonden een sociaal plan overeengekomen.

Jan Hoek (55) is een van de werknemers die vertrekt. Volgens de raad van toezicht van de Wereldomroep werkt hij enkel nog lopende zaken af. Zoals alle werknemers kan Hoek een beroep doen op het sociaal plan. Een berekening leert dat hij dan zo’n half miljoen euro mee kan krijgen. Maar het vertrek van Hoek gaat mogelijk meer kosten omdat hij een aparte regeling heeft.

Hoek wil nog niet zeggen of hij van vertrekregeling gebruik wil maken

Bij zijn aanstelling als financieel directeur in 1995 is geregeld dat Hoek een premie kan krijgen bij onvrijwillig vertrek. Toen hij in 2005 algemeen directeur werd, is dat opnieuw vastgelegd door de toenmalige voorzitter van de raad van toezicht, oud-minister Hans van den Broek. Het levert Hoek nu meer dan één miljoen euro op als hij opstapt. Hoek ontkent noch bevestigt het bedrag. Hij zegt: “Als er in het verleden afspraken zijn gemaakt die tot rechten kunnen leiden in de toekomst, dan ligt het ook in de toekomst of die rechten worden aangesproken.”

De voorzitter van de raad van toezicht, Bernard Bot, wil niet reageren. Van den Broek was niet bereikbaar.

Riante vertrekregelingen in publieke sector liggen al jaren onder vuur

De raad van toezicht zoekt inmiddels een opvolger voor Hoek die de nieuwe, afgeslankte Wereldomroep gaat leiden. Vanaf volgend jaar valt de omroep onder het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Dan richt de Wereldomroep zich via internet enkel nog op de verspreiding van het vrije woord en het aanbieden van onafhankelijke informatie aan mensen in landen zonder vrije pers.

Riante vertrekvergoedingen in de (semi) publieke sector, zoals de publieke omroep, wekken bij de politiek al jaren ergernis op. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft het kabinet afspraken over vertrekpremies aan een maximum gebonden. Maar de nieuwe Wet Normering Topinkomens, die nog voor advies bij de Raad van State ligt, geldt bij inwerkingtreding alleen voor nieuwe afspraken. De regeling van Jan Hoek wordt hierdoor niet aangetast.