De andere, mooie kant van het door oorlog verscheurde Afghanistan

Amerikaanse militairen tijdens een missie in de zuid-Afghaanse provincie Kandahar. De foto's van fotograaf Thorne Anderson zijn genomen in noordelijke provincies. Foto Reuters / Baz Ratner

Afghanistan komt in het nieuws als Talibaanstrijders aanslagen plegen, NAVO-soldaten op bermbommen rijden of rapporten over vrouwenonderdrukking in het land verschijnen. Afghanistan heeft echter ook een ander gezicht, zo laat een mooie fotoserie van Foreign Policy zien.

Fotograaf Thorne Anderson reisde een jaar lang met journaliste Anna Badkhen door Afghanistan. Badhken zette haar leven op het spel door vorig jaar een jaar lang zonder bescherming van Amerikaanse of Afghaanse troepen door de noordelijke provincies van Afghanistan te reizen. Ze schreef er het e-book Afghanistan by Donkey over, waarin ze over haar dagelijkse ervaringen vertelt in een regio die een aantal jaren geleden nog vredig was. Inmiddels hebben de Talibaan echter weer delen van het noorden in handen en zijn de levensomstandigheden van de bevolking nog altijd erbarmelijk.

Badhken schreef volgens Foreign Policy een indrukwekkend boek over haar jaar in Afghanistan. “This is the story of her year, a year in the life of a war that will not die”, aldus FP. Anderson verzorgde de prachtige beelden bij haar verhalen, geschoten in een van Afghanistans “meest betoverende landschappen”.