Cruijff vervangt coach Chivas

Johan Cruijff mag in zijn rol als technisch adviseur op zoek naar een nieuwe coach voor de Mexicaanse voetbalclub ChivasGuadalajara. Trainer Ignacio Ambriz nam gisteren ontslag, nadat een adviescomité onder leiding van Cruijff besloot dat hij aan het einde van het seizoen zal worden vervangen.

Guadalajara verloor de laatste zes wedstrijden op rij. Dinsdag was Deportivo Quito met 5-0 te sterk. Nadat Cruijff in februari was aangetreden, behaalde Chivas vier zeges op rij. Die opleving is van korte duur gebleken.

Alberto Coyote is de tijdelijke vervanger van Ambriz. Volgende maand wil Chivas de nieuwe coach bekendmaken. Die krijgt de opdracht volgens Cruijffs visie te werken. Ofwel: het elftal moet aanvallend gaan spelen met twee vleugelspitsen. Naar verwachting wordt een oud-speler van Cruijffs Dream Team uit de jaren negentig bij Barcelona naar voren geschoven in Guadalajara.

Cruijff wordt gesteund door de clubeigenaar Jorge Vergara die ‘de Verlosser’ bij diens aanstelling twee maanden geleden bijna de hemel in prees. „Cruijff is voor het voetbal als de paus voor de katholieken. Het is alsof we van een Nobelprijswinnaar gaan leren”, zei Vergara in februari tijdens de presentatie van de technisch adviseur.

Vergara hengelde zo’n tien jaar geleden ook al eens naar Cruijffs diensten. Die sloeg een lucratief aanbod destijds af. Cruijff trad onlangs af als commissaris van Ajax maar houdt er achter de schermen de touwtjes in handen.

De bijna pensioengerechtigde Cruijff – hij wordt volgende week 65 – temperde bij zijn presentatie in Mexico de hooggespannen verwachtingen. „Het is absurd te denken dat de ploeg nu gaat winnen omdat ik er ben. Mexicanen zijn Mexicanen en Spanjaarden zijn Spanjaarden.”

Cruijff wordt bijgestaan door Todd Beane, getrouwd met zijn dochter Chantal en verbonden aan het Cruyff Institute. Beane werkte ook mee aan het plan dat op Cruijffs voorspraak voor Ajax is geschreven.