Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Amsterdam wil internationaal wetenschappelijk topinstituut

De VU-campus in Amsterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Amsterdam streeft naar de oprichting van een internationaal wetenschappelijk topinstituut, toegespitst op technologische oplossingen van grootstedelijke problemen zoals afvalverwerking en bereikbaarheid, meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

De stad komt met een ‘uitvraag’, een soort aanbesteding waarbij consortia van bedrijven en universiteiten voorstellen kunnen doen voor zo’n instituut. Dit staat in een voorstel dat de plannen die wethouder Carolien Gehrels van Economische Zaken (PvdA) vanmiddag presenteert in de Amsterdamse gemeenteraad.

Gehrels:

“Hiermee willen wij internationale onderzoekstalenten en kenniswerkers trekken, aantrekkelijker worden voor het internationale bedrijfsleven en zo de positie van Amsterdam als economisch centrum versterken.”

Investeringen grotendeels van private financiers

De gemeente stelt grond, patenten en gebouwen beschikbaar. Het kan ook investeringen doen uit een fonds van 50 miljoen euro. Het leeuwendeel van de investeringen en de hele exploitatie moet echter worden opgebracht door private financiers.

Gehrels:

“In hoeverre die dat willen, moet blijken. In steden als New York en Barcelona toonde het internationale bedrijfsleven grote interesse voor zo’n universiteit.”

Met name New York staat model voor het initiatief. Daar investeerden de New Yorkse Cornell-universiteit en het Israëlische Technion in 2010 zo’n 2 miljard euro aan particulier geld in een nieuwe campus rond een instituut voor toegepaste wetenschap en techniek.

Volgens Robbert Dijkgraaf, tot 1 juni voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, kan een nieuw Amsterdams instituut “kennisinstellingen en kennisintensieve bedrijven in de regio” beter laten samenwerken. Hij ziet de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit daarbij als “logische partners”.

‘Bestaande universiteiten op zichzelf gericht

Betrokkenheid van deze universiteiten behoort tot de mogelijkheden, zeggen de initiatiefnemers. Waarom is (technische) universiteiten niet gewoon gevraagd om meer toegepaste wetenschap? Deltacommissaris Wim Kuijken, adviseur van Gehrels:

“Bestaande universiteiten zijn op zichzelf gericht. De uitdagingen voor de grote steden zijn zo groot, dat grensoverschrijdende samenwerking nodig is tussen overheden, bedrijven en universiteiten.”

Dit vindt ook bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen University & Research (WUR), die in China al optrekt met Amsterdam:

“In Kuala Lumpur werken wij bijvoorbeeld al met Amerikaanse bedrijven en de Maleisische overheid samen aan de CO2-neutrale stad.”