Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Albayrak: rapport is tendentieus, vol onjuistheden en incompleet

Foto Hollandse Hoogte/Merlijn Doomernik

De geschorste algemeen directeur Nurten Albayrak van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, die gisteren op basis van een kritisch onderzoeksrapport haar ontslag kreeg, verwerpt de conclusies over haar functioneren fel. Ze reageerde vanmorgen op het rapport tijdens een persconferentie.

De voormalige directeur noemt het rapport, dat bij de Volkskrant online beschikbaar is, “tendentieus, tegenstrijdig en op veel feiten niet juist en incompleet”. De commissie was volgens haar niet uit op het achterhalen van de feiten, maar op het aanwijzen van een hoofdschuldige, zo meldt persbureau Novum:

“Blijkbaar moest ik koste wat het kost kapot worden gemaakt. [...] Uit alles blijkt de vooringenomenheid van de commissie. Deze was niet uit op feiten [...] Het rapport bestaat vooral uit ongefundeerde meningen en onbekende bronnen.”

Ze sprak daarnaast over een ‘publieke executie’. Albayrak noemde vanochtend enkele passages uit het rapport over onder meer de vermeende angstcultuur, haar hoge salaris en het gebruik van een dienstauto. Volgens haar is daarmee gerommeld. Zo zegt ze dat er wel degelijk vertrouwelijke gesprekken zijn gevoerd over de bedrijfscultuur en sommige bestaande onderzoeken niet zijn meegenomen.

Vanmiddag volgt een gesprek tussen Albayrak en het COA. Ze wil dat de schade die ze heeft geleden wordt gecompenseerd. Wat daarmee precies wordt bedoeld werd tijdens de persconferentie niet duidelijk. Haar advocaat zei te willen kijken wat het COA gaat aanbieden.

‘Natuurlijk heb ik fouten gemaakt’

Albayrak erkent als directeur van het COA wel fouten te hebben gemaakt.

“Natuurlijk heb ik fouten gemaakt, zoals iedere leidinggevende. Maar u gelooft toch niet dat ik zeven jaar lang iedereen het leven zuur heb gemaakt zonder dat iemand ingreep. Ik kan dat niet eens.”

‘Albayrak droeg aanzienlijk bij aan gebrek aan vertrouwen in de leiding’

Het rapport volgt op een onderzoek dat in opdracht van minister Leers is uitgevoerd. Hieruit bleek gisteren dat de bestuursstijl van Albayrak “aanzienlijk heeft bijgedragen aan een gebrek aan vertrouwen in de leiding en het gevoel van sociale onveiligheid in de organisatie”. Ook staat in het rapport dat Albayrak onjuiste informatie verstrekte over onder meer haar salaris en dat haar optreden niet past bij dat van een algemeen directeur in publieke dienst.

Het COA startte na het verschijnen van dit rapport onmiddellijk de ontslagprocedure van Albayrak. Minister Leers concludeerde zelf ook al dat Albayrak niet kon terugkeren bij het COA.

Minister Leers had Albayrak september vorig jaar op non-actief gesteld na een NOS-uitzending waarin anonieme COA-medewerkers hun gal spuwden over het vermeend despotisch gedrag van Albayrak. Ook verweet Leers de COA-directeur te liegen over haar salaris.