22 mannen in de strijd om de Gouden Palm van Cannes

Eén ding is zeker: in 2012 loopt er een man met de Gouden Palm over de rode loper van Cannes. Vanmiddag maakte de jury de selectie bekend voor de 65ste editie van ‘s werelds grootste filmfestival, en dat blijkt een testosteronrijke aangelegenheid te worden. De lijst van 22 films die meedingen naar de hoofdprijs bevat

Eén ding is zeker: in 2012 loopt er een man met de Gouden Palm over de rode loper van Cannes. Vanmiddag maakte de jury de selectie bekend voor de 65ste editie van ‘s werelds grootste filmfestival, en dat blijkt een testosteronrijke aangelegenheid te worden.

De lijst van 22 films die meedingen naar de hoofdprijs bevat een brede diversiteit wat betreft genre en afkomst: de drama’s Cosmopolis van David Cronenberg en Amour van Michael Haneke behoren tot de geselecteerden die tussen 16 en 27 mei vertoond worden, net als de thriller The Paperboy van Lee Daniels.

Ook het komische drama, tevens de openingsfilm van het festival Moonrise Kingdom van Wes Anderson doet een gooi naar naar de Gouden Palm.

Verder zullen de thriller Killing Them Softly van Andrew Dominik, het misdaaddrama Lawless van John Hillcoat en het drama Mud van Jeff Nichols kans maken op de hoofdprijs. Het drama Thérèse Desqueyroux van de onlangs overleden Franse filmmaker Claude Miller is de hekkensluiter.

Een mooi scala aan films, maar de lijst is wel opmerkelijk zoals NRC-correspondent Dirk Vandenberghe terecht twitterde toen deze werd gepresenteerd:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Opvallend: geen enkele vrouwelijke filmmaker in selectie #Cannes2012. En dat met Marilyn #Monroe op de affiche!!!

De selecterende, kritische kijkers vielen dit jaar klaarblijkelijk voor producties van mannen, en prijst tegelijkertijd haar festival aan met een vrouw, of eigenlijk een icoon voor de vrouwelijkheid: Marilyn Monroe. Voor ieder wat wils dus, zou je kunnen zeggen.

Buiten de competitie worden commerciële hoogvliegers vertoond als de Amerikaanse animatiefilm Madagscar 3; Europe’s Most Wanted van Eric Darnell en Tom McGragth en het romantische drama Hemingway & Gellhorn van Indiana Jones-scenarist Philip Kaufman.

Alle vertoningen daargelaten, welke stralende A-sterren komen deze bekijken in zondagse outfit? Veel kranten koppen vandaag met de aankondiging dat Brad Pitt van de partij is, nog altijd altijd goed voor aandacht. Net als de volgende namen trouwens:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Brad Pitt: sterren op de Croisette voor #Cannes2012

Genoeg reden om af te tellen. Nog 26 dagen, film- en glamourliefhebbers.