Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ruzie binnen Limburgse PVV over lunch met Turkse president Gül

Abdullah Gül luistert naar een speech van koningin Beatrix gisteren tijdens het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Foto AP / Peter DeJong

Binnen de PVV in Limburg bestaat onenigheid over de ontvangst van de Turkse president Abdullah Gül. De twee PVV-gedeputeerden hebben besloten dat zij morgen toch aanwezig zijn bij de lunch met koningin Beatrix en de Turkse president. Fractievoorzitter Laurence Stassen vindt dit ‘onbegrijpelijk’.

“Na alles wat de heer Gül heeft gezegd over de PVV en Geert Wilders, is de aanwezigheid van onze gedeputeerden onbegrijpelijk. Na zulke uitspraken over onze partij is deelname aan een gezamenlijke lunch wat de PVV-fractie betreft uitgesloten.” - Laurence Stassen.

De twee gedeputeerden trekken zich niets van de fractievoorzitter aan.

Geert Wilders haalde de afgelopen dagen fel uit naar Gül. Op Twitter maakte de PVV-leider hem uit voor christenpester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist. Eerder noemde Gül Wilders “een islamofoob die een een extreem geluid verkondigt dat radicalen voedt”.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Turkse humor: christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gul klaagt over intolerantie. #gulstayhome

De Turkse president legt vanaf gisteren een driedaags staatsbezoek af aan Nederland in het kader van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.