Olifantenjacht Juan Carlos op kosten Saoediër

De omstreden jachttrip van de Spaanse koning Juan Carlos naar Botswana is betaald door de Saoedische zakenman Mohammed Eyad Kayali. Dit meldt dagblad El Mundo vandaag op basis van de factuur van het reisbureau dat vorige week de reis van de monarch verzorgde. Het hof wilde de afgelopen dagen alleen zeggen dat de koning ,,op uitnodiging” in Botswana was.

De in Syrië geboren Kayali geldt als de informele vertegenwoordiger van de Saoedische koninklijke familie in Spanje. Hij bezit huizen in Marbella en Madrid. Kayali is een vertrouweling van de Saoedische prins en minister van Defensie Salman bin Abdulaziz al-Saud. De banden tussen Juan Carlos en Saoedi-Arabië hielpen Spanje vorig jaar een miljardenorder binnen te slepen voor de bouw van een hogesnelheidslijn tussen Mekka en Medina.

Ondertussen neemt de Spaanse tak van het Wereldnatuurfonds (WNF) stappen om Juan Carlos zijn erevoorzitterschap van de organisatie te ontnemen. Hoewel olifanten in Botswana geen bedreigde diersoort zijn en de vorst een jachtvergunning had, heerst onder de WNF-achterban grote onvrede. Dierenactivisten wijzen erop dat olifanten uitermate sociale beesten zijn die lang rouwen om de dood van een familielid of kuddegenoot.