Dit is een artikel uit het NRC-archief

Entertainment

Niet ‘Harry Potter’, maar…..

J.K. Rowling/ Foto JP Masclet

The Casual Vacancy. Zo gaat het eerste volwassenenboek heten van de hand van de Britse schrijver J.K. Rowling, beroemd om haar verfilmde Harry Potter boeken. De titel is op de site van haar uitgever Little, Brown bekend gemaakt.

Op de site van uitgever Little, Brown staat al een beknopte samenvatting van Rowlings nieuwe boek. In The Casual Vacancy staat het, op het oog, idyllische fictieve Engelse plaatsje Pagford centraal. Als een van haar inwoners, het parochielid Barry Fairweather, plots komt te overlijden, breekt er plaatselijke politieke strijd los. Door die strijd komen alle onderhuidse spanningen in het plaatsje aan de oppervlakte.

The Casual Vacancy zal vanaf donderdag 27 september wereldwijd, als hardback, ebook en luisterboek, verkrijgbaar zijn.

Eind februari meldde het vakblad Boekblad dat de nieuwe agent van J.K. Rowling op zoek is naar een Nederlandse uitgever die geïnteresseerd is in de vertaalrechten van The Casual Vacancy.

Rowling heeft al haar vaste Harry Potter-uitgever Bloomsbury gepasseerd ten gunste van de Britse uitgever Little, Brown. Uitgever De Harmonie, die de afgelopen jaren de Nederlandse vertaling van Harry Potter heeft uitgegeven, hangt mogelijk eenzelfde lot boven het hoofd.

In een mail heeft een medewerker van Boekblad laten weten dat een nieuwe uitgever nog niet gevonden is.