‘NAVO kan Afghaans leger na 2014 niet meer financieren’

Ministers van Defensie komen bijeen in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Foto Reuters/Yves Herman

Ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen komen vanmiddag in Brussel bijeen om te spreken over de financiering van de militairen die de NAVO momenteel opleidt in Afghanistan. Onder de ministers groeit de zorg dat het Afghaanse leger fors moet inkrimpen vanaf 2014.

Het bondgenootschap wil in 2014 alle veiligheidstaken aan de Afghaanse autoriteiten overdragen. Tot die tijd heeft de NAVO 350.000 Afghaanse soldaten in opleiding. De trainingen en munitie worden hiervoor worden nu grotendeels gefinancierd door de Verenigde Staten.

Van 350.000 naar 230.000 militairen

Volgens Amerikaanse plannen wordt het aantal Afghaanse militairen over twee jaar, wanneer de Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit het land, teruggebracht tot 230.000. Dit is het gevolg van een gebrek aan financiële middelen om alle getrainde militairen in dienst te houden.

Deze plannen hebben tot grote bezorgdheid geleid van Afghaanse veiligheidsdiensten, zo meldt persbureau AP vandaag. Bij deze partij, en bij de NAVO zelf, rijst de vraag wat er gaat gebeuren met de groep militairen die werkloos achterblijft, en bestaat de angst dat zij zich aanmelden bij gevechtsgroepen als de Talibaan. Vandaag en morgen zullen de betrokken landen overleggen over mogelijke financiering van het Afghaanse leger vanuit andere landen.

‘Terechte zorgen’

Juurd Eijsvoogel, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, noemt het een “zeer terechte zorg” van de NAVO:

“De Verenigde Staten en de NAVO kunnen hoogstwaarschijnlijk het salaris van 350.000 militairen simpelweg niet bekostigen. Het leger zal een flink aantal soldaten moeten schrappen, en het is een terecht zorg wat die mensen vervolgens gaan doen. Getrainde militairen hebben dan de beschikking over de aanwezige munitie.

Een mogelijk gevolg hiervan is afpersing: de werkloze soldaten kunnen zichzelf opwerpen als verantwoordelijke voor ‘de veiligheid’ van een bepaalde buurt of straat. Vervolgens kunnen zij passanten dwingen te betalen voor hun aanwezigheid. Maar ook de overstap naar terreurorganisaties als de Talibaan is denkbaar.”

De aanslagen van de Talibaan van afgelopen weekend in Kabul op Amerikaanse regerings- en ambassadegebouwen onderstrepen volgens een NAVO-woordvoerder het probleem waar men nu tegenaan loopt.

Het zelfbenoemde ‘lente-offensief’, zoals de Talibaan de reeks aanslagen noemde, is een “vergelding voor de koranverbrandingen en het urineren over Talibaanstrijders door Amerikaanse mariniers”. Ook nemen de strijders wraak op de zestien burgers die in maart door een Amerikaanse militair zijn gedood, zo meldde een woordvoerder dit weekend.

De aanpak van het Afghaanse leger laat volgens de NAVO-woordvoerder tegelijkertijd zien dat de militairen wel zijn opgewassen tegen de aanvallen van het terreurnetwerk.