Meer samenwerking tussen legers in Benelux

Nederland en België moeten militaire vliegvelden delen en samen trainen. Misschien zelfs gezamenlijk materieel aanschaffen.

Den Haag. De Nederlandse krijgsmacht gaat intensief samenwerken met België en Luxemburg. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Vandaag zullen de defensieministers van de Benelux-landen een intentieverklaring ondertekenen over verregaande integratie van alle legeronderdelen: luchtmacht, marine en landmacht. Een onderzoek moet uitwijzen „hoe ver de samenwerking verbreed en verdiept” kan worden. De Nederlandse minister Hillen (Defensie, CDA) sluit niet uit dat de drie krijgsmachten op termijn zullen worden samengevoegd tot een ‘Beneluxleger’.

Voorlopig moet volgens Hillen onder meer gedacht worden aan het delen van vliegvelden en het gezamenlijk trainen van paratroepen. Ook wordt er gepraat over het collectief aanschaffen van materieel, als NH-90 helikopters en vervanging van de verouderde F-16-gevechtsvliegtuigen.

De Nederlandse en Belgische marine werken sinds enige tijd al intensief samen. De rol van Luxemburg in het beoogde samenwerkingsverband zou volgens een woordvoerder van Defensie vooral „van financiële aard” zijn.

De aankondiging van Hillen komt op het moment dat er opnieuw bezuinigingen op de krijgsmacht dreigen. De samenwerking past binnen de defensiestrategie van het kabinet: kostenbesparingen door nauwere internationale samenwerking. NRC